Henrik Larsson och Pia Sundhage är ambassadörer för Gatans lag. På måndagskvällen framträdde de på Lorensbergsteatern i Göteborg.
Henrik Larsson och Pia Sundhage är ambassadörer för Gatans lag. På måndagskvällen framträdde de på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Henke stöttar Gatans lag: "Ett enkelt val"

Henrik Larssons lillebror dog efter problem med missbruk och hemlöshet. Därför stöttar stjärnan Gatans lag. – Jag har sett vilken kamp det är att komma tillbaka, säger Larsson.

ANNONS
|

Föreningen Gatans lag består av spelare har upplevt hemlöshet och missbruk eller har hamnat i kriminalitet. Det är en chans för människor som vill ta sig tillbaka in i samhället – och som vill spela fotboll med likasinnade. Föreningen drogs i gång av Elisabeth Anderton i Göteborg och finns i dag i fem städer. Sedan ett år tillbaka har man en ambassadör som vet vad missbruk kan leda till: Förre landslagsstjärnan och nuvarande tränaren för Falkenbergs FF, Henrik Larsson.

– Det var Elisabeth som ringde och frågade. Det är ju ingen hemlighet att jag hade en lillebror som hade problem. Jag har sett hur det kan bli, fast man inte vill det. När jag fick en chans att stötta och hjälpa några som vill tillbaka in i samhället så var det ett enkelt val, säger Henrik Larsson.

ANNONS

En av spelarna i Gatans lag är Fredrik Axgren. Han var i går på plats på Lorensbergsteatern där föreningen presenterade sina ambassadörer, Henrik Larsson och Pia Sundhage. Fredrik har en bakgrund av missbruk och kom i kontakt med Gatans lag när han gick ett så kallat 12-stegsprogram för att bli ren. Än i dag går han på dagliga möten – och har återupptagit fotbollen från sin ungdom.

– Den här föreningen betyder att jag har ett sammanhang. Jag har egentligen aldrig känt mig som en del av något tidigare. Alla drar åt samma håll, säger han om Gatans lag.

Vad betyder det för dig att profiler som Larsson och Sundhage är ambassadörer?

– Mycket. Det betyder att vi får ännu mer legitimitet, det känns som att vi är en förening med kraft. Och för mig är Henke en ungdomsidol, säger Fredrik.

En stund senare fick han hälsa på idolen. Henrik Larsson mottogs med applåder, talade kort om sin karriär – och om varför han stöttar projektet.

– Fotbollen är en så stor och stark rörelse. Den förenar och bygger broar. Elisabeth och de andra gör ett fantastiskt arbete och jag ser hur de brinner för det här. Människor vill hjälpa till, men alla förstår inte riktigt vad det här är, därför måste vi hjälpa till att få ut budskapet, säger Larsson.

ANNONS

Han är kritisk till att hemlösheten tillåts bre ut sig i landet.

– Det är ett stort samhällsproblem. Ett land som Sverige måste kunna få bukt med det. Vi pratar ju om att ingen lämnas utanför här, men jag vet vilken uppförsbacke det kan vara.

- Gatans Lag vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap.

- Föreningens vision är att besegra ovanstående genom fotboll.

- För spelarna i Gatans Lag är fotboll en väg tillbaka till livet.

- Gatans Lag representerar även Sverige i fotbolls-VM för hemlösa som i oktober i år spelas i Santiago, Chile där närmare 70 nationer väntas delta.

- Sverige deltar med både herr- och damlag.

ANNONS