Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Misstänkt match. Organisationen Federbet utreder Halmstads BK:s U21-allsvenska match mot Helsingborg tidigare i år som uppgjord.

Halmstads BK utreds för uppgjord match

460 fotbollsmatcher världen över misstänks vara uppgjorda. En av dem är Halmstads BK:s 1–5-premiär mot Helsingborg i U21-allsvenskan tidigare i år.

– Vi välkomnar en utredning, säger HBK:s klubbchef Fredrik Andersson.

Det är FederBet som hävdar att en ny spelskandal kan vara på gång.

Federbet är en organisation som har till uppgift att avslöja och stoppa fixade matcher.

Vid en presskonferens i Europaparlamentet i tisdags presenterade Federbet en rapport om matchfixning där 460 matcher i världen det senaste året misstänks vara uppgjorda.

Fyra svenska klubbar pekas ut. Det rör sig om Hammarby, Elfsborg, Helsingborg – och Halmstads BK.

I HBK:s fall är det premiären mot Helsingborg i U21-allsvenskan på Skedalaheds idrottspark den fjärde mars i år som misstänks vara riggad.

Hemmalaget ställde ett ungt lag på benen mot ett HIF som hade flera namnkunniga spelare i truppen – Christoffer Andersson, Valid Atta, Abdul Khalili, Daniel Nordmark och Alvaro Santos. Efter en målmässigt jämn första halvlek gjorde skåningarna fyra mål efter paus och vann med 5–1.

Sajten fotbolldirekt.com skriver ”Enligt Federbets rapport handlar matchfixningen om spel på rak tvåa, alltså bara att HIF skulle vinna matchen och inte med något speciellt resultat eller att det skulle göra ett visst antal mål i matchen.”

Fredrik Andersson överraskades av att HBK fanns med på listan.

– Anmärkningsvärt! Jag har inte sett matchen, men jag vet att det stod 1–1 i paus och att vi förlorade med 1–5. Vi gjorde några byten i halvtid – sedan släppte vi in lite många mål, men att det blir så är inte helt ovanligt, säger Fredrik Andersson.

– Jag pratade med Tommy Frejdh (styrelseledamot i HBK), som var på plats, i dag och han sa att han inte hade upptäckt något som var underligt.

– Fast vi välkomnar en utredning. Har det föregått något skumt så vill vi ha reda på det, men jag har mycket svårt att tänka mig att några av våra spelare ska vara inblandade.

Hammarby misstänks i tre fall, samtliga i träningsmatcher mot FC Mika från Armenien, Sirius och TPS Åbo. Även Elfsborgs möte med lettiska Daugava (7–1) i kvalet till Champions League i fjol är under utredning.

– Det finns träningsmatcher som anordnas enbart för att få till en fixad match. Det här gäller tjeckiska, bulgariska, svenska, finska och lettiska lag. Om vi inte är starka nog att stoppa detta virus, så kommer det att äta upp fotbollen, säger Federbets generalsekreterare Francesco Baranca på presskonferensen.

I fjol stoppades spel på flera svenska matcher, däribland Halmia mot Limhamn/Bunkeflo i division ett, sedan Svenska spel upptäckt avvikande spelmönster.