Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmias klubbchef Leif Jönsson (till höger) lämnade in sin avskedsansökan till styrelsen sedan herrlaget ramlat ur division 2 efter söndagens 1–2-förlust mot Limhamn Bunkeflo. Bild: Roger Larsson/Johan Persson/arkiv
Halmias klubbchef Leif Jönsson (till höger) lämnade in sin avskedsansökan till styrelsen sedan herrlaget ramlat ur division 2 efter söndagens 1–2-förlust mot Limhamn Bunkeflo. Bild: Roger Larsson/Johan Persson/arkiv

Halmias klubbchef sade upp sig efter fiaskot

Dramatiken fortsatte efter att IS Halmias herrar ramlat ned i division 3.
Timmarna efteråt lämnade klubbchefen Leif Jönsson in sin avskedsansökan till styrelsen.
– Men den godtogs inte utan jag har deras fulla förtroende, säger han.

Det var skakade halmianer som vaknade upp dagen efter 1–2-förlusten borta mot Limhamn Bunkeflo, som skickade ned de rödvita herrarna till svensk fotbolls femte nivå för första gången sedan 2008.

Klubbchefen Leif Jönsson var beredd att ta de omedelbara konsekvenserna och uppger för HP-sporten att han lämnade in sin avskedsansökan till styrelsen i söndags kväll.

– Det är klart att vi får titta på allt och jag får titta på min roll. Det är jag som är högst sportsligt ansvarig och då måste jag visa min självinsikt och självkaraktär och lämna in min avskedsansökan. Men den godtogs inte utan jag har deras fulla förtroende, de vill ha kvar mig på skeppet och då fortsätter jag bidra med det jag kan bidra med, säger han.

Kan du utveckla varför du sade upp dig?

– Det är för mig alldeles självklart. Det handlar inte om att lämna skeppet utan om att ta sitt ansvar och ställa en fråga till högsta ansvariga i föreningen om det finns förtroende och om jag är rätt man för jobbet. Jag önskar att alla inblandade ställer samma fråga till sig själv: ”Har jag verkligen gjort allt jag kunnat detta året för att undvika det som hände?”.

”Kommer att titta på alla frågor”

Halmias ordförande Anders Nelson är förtegen om Leif Jönssons avskedsansökan.

– Vi kommer inte att kommentera det just nu. Men vi kommer att titta på alla frågor som vi behöver titta på, säger Anders Nelson.

Men det stämmer att ni inte godtog hans avskedsansökan?

– Nej, jag vill inte kommentera det. Vi har haft ett samtal i styrelsen och tillsammans med Leif, och vi är alla eniga om att vi ska sätta oss ned i lugn och ro och analysera detta och sedan ska vi göra allt vi kan för att spela elitfotboll i framtiden och vara i division 2 2022.

Anders Nelson har tidigare deklarerat att målet är att Halmia ska spela elitfotboll inom fem år ”och gärna tidigare än senare”.

Nu blir det i stället ett steg nedåt – men Halmiabasen är tydlig med att målsättningen ligger fast.

– Vi viker inte ned oss. Vi är väldigt besvikna, men vi ska upp på hästen och titta framåt. Det finns mycket kompetens och engagemang i föreningen som helhet och det gäller att vi mobiliserar det på rätt sätt, säger han.

Vad är din analys till varför årets säsong slutade som den slutade?

– Nja, jag vill inte spekulera nu. Det här har varit en konstig säsong och vi hade inte kunnat föreställa oss att den skulle se ut som den har gjort. Vi måste sätta oss ned och titta på detta. Det är svårt att peka ut någon enskild orsak i nuläget.

Vad anser du och styrelsen om den sportsliga ledningens arbete, det vill säga klubbchef och tränare?

– Vi har inte gjort någon analys av varför det har gått som det har gjort ännu. Vi ska påbörja det nu.

Men du har ju ändå suttit som ordförande och följt matcherna. Någon åsikt måste du ha?

– Jag tycker att det är många som ska vara med och göra den analysen. Min personliga åsikt är inte det viktigaste just nu, utan att vi samlar ihop oss alla vi som vill att det ska gå bra för Halmia och hjälps åt att göra den analysen.

Alla kontrakt upphör

Enligt Leif Jönsson upphör samtliga spelar- och ledarkontrakt automatiskt i och med degraderingen.

Har ni tagit ställning i tränarfrågan – får Anders Wallin fortsätta?

– Vi har inte tagit ställning till några individfrågor över huvud taget, svarar Anders Nelson.

En positiv nyhet kan Halmiabasen dock leverera. Prognosen pekar på att föreningen för andra året i rad kommer att leverera ett plusresultat på runt halvmiljonen kronor.

Hur har ni lyckats med det ett år som detta?

– Vi har inte skurit egentligen mycket mer i kostnaderna utan vi har jobbat med att vara tydliga och ha en väldigt bra överblick över ekonomin från dag till dag så att vi ser precis hur vi ligger till. Vår loppis har gjort ett fantastiskt arbete under året. Det är några förklaringar, och en målmedvetenhet att vi behöver stå på en trygg stabil ekonomisk grund om vi ska nå dit vi vill, säger Anders Nelson.

Ni har inte sparat så mycket att herrlaget inte har fått de resurser som hade behövts för att hänga kvar?

– Det är inte min bild.

Fakta: Halmias väg utför

2013: 4:a (div 1)

2014: 7:a (div 1)

2015: 12:a (div 1)

2016: 2:a (div 2)

2017: 7:a (div 2)

2018: 2:a (div 2)

2019: 7:a (div 2)

2020: 13:e (div 2)

2021: ? (div 3)