Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domarsituationen i Halland är okej inför fotbollspremiärerna, men behovet av fler domare finns, inte minst tjejer som vill döma. Bild: PETTER ARVIDSON
Domarsituationen i Halland är okej inför fotbollspremiärerna, men behovet av fler domare finns, inte minst tjejer som vill döma. Bild: PETTER ARVIDSON

Hallandsfotbollen behöver fler domare: ”Dåligt med tjejer”

Hallandsfotbollen behöver fler domare.
Nu hoppas domarcoachen Jörgen Ahlgren att publikfria ungdomsmatcher ska minska trycket på nya domare – och att antalet tjejer som dömer inom ett par år ska bli tio gånger så många.
– Får man fler tjejer som dömer blir det mer normalt och inte samma press på dem, säger Jörgen Ahlgren.

Efter lång väntan rivstartar fotbollssäsongen nästa helg med premiärer från elitnivå till distriktsserier.

Med många matcher på kort tid är behovet av domare stort. Inte sällan talas det om domarkris på olika håll, men i Halland är domarsituationen inför årets säsongsstart relativt positiv.

– Vi har inte gott om domare, men ingen kris. Däremot skulle vi behöva fler domare, säger Jörgen Ahlgren som tillsammans med Magnus Vallerius är domarcoacher i Halland.

Trycket på antalet domare är dock inte större i år än tidigare.

– I och med att våra distriktsserier spelar enkelserier blir det inte fler matcher per vecka än det var förra året.

17 nya domare i Halland till i år

I de halländska serierna är det tredomarsystem i division 4 och 5 på herrsidan och division 3 för damer. I division 6 herrar och division 4 damer är det endomarsystem. Där ser man inte ut att behöva kompromissa i år.

Och återväxt finns.

– Vi har haft två steg 1-utbildningar som vi hann börja med redan i december så vi har åtminstone 17 nya domare som är färdigutbildade för i år. Vi kommer köra en steg-utbildning till i år. Där ser vi faktiskt en ökning också bland ungdomsdomare som söker sig till steg 1 vilket gör det mycket enklare för oss att behålla dem för då har de erfarenhet av att ha dömt och de kanske inte slutar i samma utsträckning som helt färska domare som kommer ut i distriktsfotbollen som ofta kan ha det lite jobbigare.

– Det tar några år innan nyutbildade domare är uppe och dömer våra högsta distriktsserier på seniornivå, men kan vi hålla det här flödet under ett par år ser det ganska ljust ut.

Fördel med matcher utan publik

Jörgen Ahlgren ser en förklaring i att föreningarna själva är bra på att ta hand om unga domare så att de orkar fortsätta.

– Sedan har vi fortfarande tyvärr domare som lägger av för att det är ett tufft klimat runt planerna. Vi hade säkert kunnat ha många fler som vill bli domare om vi haft ett bättre klimat på och runt planerna i ungdomsserierna.

– I ungdomsfotbollen har vi ofta ganska unga killar och tjejer som dömer och de har kanske inte styrkan att stå emot när klimatet är dåligt runt planen. På seniornivå är kanske spelarna tuffare mot domaren, men då har domaren lite mer erfarenhet och står emot det bättre.

Ur den aspekten kan det vara en fördel för nya, unga domare att det inte tillåts någon publik på matcher åtminstone några månader framöver.

– Det är jag övertygad om.

Målet: Fler tjejer som dömer i Hallandsfotbollen

Totalt sett finns det i dagsläget strax under 140 aktiva domare i Hallandsfotbollen. Men bara en procent av dem är tjejer.

– På distriktsnivå är det väldigt dåligt med tjejer som dömer, säger Jörgen Ahlgren.

– Vi ska försöka göra en steg 1 bara för tjejer. För en del kanske det är lättare om det bara är tjejer med och kan vi få en liten grupp som börjar döma kanske det blir lättare att följa upp dem med mentorer och stötta på ett bättre sätt. Vi behöver helt klart ha fler tjejer som dömer.

Jörgen Ahlgren tror att en faktor till varför få tjejer blir domare är att kulturen inom fotbollen kanske gör det lättare att acceptera killar som domare.

– Men där tror jag verkligen att om man får in fler tjejer som dömer blir det mer normalt och inte samma press på dem. Det handlar om att få en bra spiral som leder framåt.

Inom ett par år tycker han att det är rimligt att åtminstone tio procent av domarna i Halland är tjejer.

– 15 tjejer av 150, den nivån borde man kunna ligga på.