Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinbergs IF önskar en förlängd frimånad, men långt ifrån alla klubbar är överens i frågan.  Bild: Robert Boman
Vinbergs IF önskar en förlängd frimånad, men långt ifrån alla klubbar är överens i frågan. Bild: Robert Boman

Halländska fotbollsklubbar önskar en förlängd frimånad

Med de nya restriktionerna kom också problem för fotbollsklubbarna utanför eliten. Provträningar blev inte möjliga att genomföra och nu vill flera klubbar se en förlängd frimånad för övergångar.

November brukar vara tid för eftertanke för alla fotbollsspelare på lägre nivå. Säsongen är över sedan en tid tillbaka och nu brukar det vara dags för provträningar. En chans för spelare att känna på en ny omgivning och en chans för klubbar att se potentiella nyförvärv i sin egen miljö.

Men i år ser den chansen ut att gå om intet. Nuvarande restriktioner stoppar provträningar och om de förlängs så försvinner hela frimånaden.

Från 15 november och framåt är nämligen amatörspelare fria att byta klubb utan att behöva sin gamla klubbs tillåtelse.

– Det hade varit bra om det hade blivit förlängt, både för klubbar och för spelare, säger Daniel Bengtsson, sportchef i Vinberg.

Han är en av de som hört av sig till Hallands Fotbollförbund och undrat om en förlängning av frimånaden är möjlig.

– Vi hade gärna sett det fortsätta in i januari. Vi var i kontakt med förbundet för en tid sedan men fick inget svar, säger Bengtsson och fortsätter:

– Det ställer till det för oss. Provträningar ger de som kanske ska komma till oss en första inblick på hur det är hos oss och om de kommer att trivas.

Halda Kabil tycker att en månad räcker

Efter att flera klubbar hört av sig publicerade Hallands Fotbollförbund en kort text på sin hemsida, en text som sedan har tagits bort. Där förklarades det att frågan ägs av Svenska Fotbollförbundet och att det i nuläget inte fanns några planer på att förlänga frimånaden.

Alla klubbar är dock inte lika intresserade av mer tid.

– Jag tycker att en månad räcker gott och väl. Vi vill få klart allt så fort som möjligt. Om vi förlänger frimånaden så vet vi inte vad vi har för trupp. Truppen behöver vara spikad den 15 december, både för spelarnas skull och för föreningarnas. Det som är nu får vi respektera, säger Halda Kabil, tränare i Varbergs Gif.

– På den här nivån har du koll på spelarna så du vet vad som kommer in. Däremot är det tråkigt för spelarna att inte få känna på att vara med övriga laget först, säger Ali Kraym, tränare i Ullared.

Mikael Östh, tränare i division fyra-laget Norvalla säger så här:

– Många tänker väl att i och med att man inte vet när man kommer träna nu så blir det svårt att titta på spelare och så. Men jag har väl egentligen ingen åsikt. Det är ju lika för alla, och fotbollen är ju egentligen lite sekundär i det här sammanhanget. Vi har en pandemi vi ska bemästra först.

Astrios tränare vill slopa frimånaden

Halmstadklubben Astrio fick under fredagen ett glädjande besked då klubben flyttas upp till division två utan kvalspel, med tanke på corona.

Klubbens tränare, Peter Lindau, är än mer drastisk än sina kollegor och vill slopa frimånaden helt.

– Jag vill inte ha en frimånad överhuvudtaget. Det är dumt att ha begränsningar på amatörnivå, säger han och fortsätter:

– Generellt sett lever frimånaden kvar sedan det förgångna – innan Bosman. Jag tycker att alla spelare på en lägre nivå ska vara fria att spela där de vill.

Läs mer: Häng med i sillybloggen på Hallands Nyheter