Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fotbollsstarten klubbad – till både glädje och oro: ”Kommer bli tufft”

Lättade restriktioner gör att förbundsserierna under eliten kan starta i juni.
Det möts av glädje, men även en del oro över det tuffa spelschemat i främst division 2.
– Det blir tufft för vår del med två matcher i veckan. Vi ska jobba med allt vi kan med alla resurser vi har, säger Varberg Gifs tränare Halda Kabil.

Förra veckan berättade Folkhälsomyndigheten att lättnader i restriktionerna på grund av coronapandemin var att vänta i början av juni. Det fick Svenska Fotbollförbundet, SvFF, att flagga för att seriestarten för serierna under elitnivån skulle kunna starta då.

Nu har SvFF formellt beslutat om seriestart helgen den 5–6 juni med dubbelmöten för samtliga nämnda serier. Beskedet möts av glädje, men även oro, i flera division 2-klubbar.

– Det är superkul att vi kommer i gång. Det blir tufft, första veckan är det tre matcher på sju dagar. Det är såklart inte optimalt men det är väl vad de flesta har velat, säger Ali Kraym, tränare i Ullareds IK.

– Nu verkar det som att det äntligen börjar och det är väldigt roligt. Det är jävligt tungt med matchandet, säger Halda Kabil, dito i seriekonkurrenten Varbergs Gif.

Tufft schema i division 2

Bägge spelar i division 2 västra Götaland, som innehåller 15 lag efter att alla kvallag lyftes upp i höstas när kvalen inte gick att slutföras. Det för med sig att 28 omgångar ska genomföras från första helgen i juni till och med sista veckan i november, dryga sex månader.

– Vi visste inget innan förra veckan och nu ska vi försöka förbereda oss på riktigt de här två veckorna. Det är svårt, säger Halda Kabil.

Även kortare sommaruppehåll

Tillsammans med sommaruppehållet, som trots att det blir kortare för vissa än andra år åtminstone är ett par veckor, innebär det veckomatcher under i stort sett hela juni och augusti.

Är det värt att spela när det blir en säsong på det här viset?

– Ska jag vara ärlig får tiden visa om det är värt det eller inte. Jag säger att det hade varit värt om man hade skjutit på serien ännu längre så att man får sin sommarledighet i tre, fyra veckor. Att trycka in massa matcher så här är inte positivt men det är mest att gilla läget. Jag ser hellre att vi har dubbelmöten än enkelmöten i det långa loppet, säger Ali Kraym.

Mest glädje i Stafsinge

För division 3-laget Stafsinge, som spelar i en serie med bara elva lag, är det mest glädje över att serien startar.

– Det var med stor glädje man tog del av det beskedet. Dels för en vecka sedan när man började få indikationer på att det skulle börja öppnas upp med presskonferensen. Så då började man få upp hoppet och sedan var det väldigt kul när det kom att det kommer slå in också, säger Andrée Johansson, lagets tränare.

Tycker du det blir bra att komma i gång nu?

– Ja, det blir helt optimalt för vår del i division 3. Vi drabbas inte lika hårt som division 2-serien som har fler lag. Att spela långt in på året gör mig inte så mycket för fotboll är en helårssport nuförtiden. Så för vår del blir det skitbra, det blir jättekul att spela dubbelserier också. Vi hade bara spelat tio matcher annars, så det hade blivit väldigt tråkigt om det hade blivit enkelserier.

Hade önskat träningsmatcher

Från samtliga håll är det ändå en glädje att få komma i gång, och även om de önskar att förutsättningarna hade varit bättre säger alla att det åtminstone är lika för alla.

Däremot önskar flera att det hade gått att spela träningsmatcher tidigare.

– Det är samma för alla. Jag förstår inte varför vi får träna och pendla och så här men inte spela träningsmatcher i närområdet. Jag förstår inte skillnaden. Det är mycket vi inte förstår, säger Ali Kraym.

Läs mer: Halda Kabil sågar förbundet efter det nya beskedet: ”Helt otroligt”

Läs mer: Försenad säsongsstart för division två och division tre