Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir inget EM i sommar för Robin Quaison och resten av det svenska landslaget Bild: JOHANNA LUNDBERG
Det blir inget EM i sommar för Robin Quaison och resten av det svenska landslaget Bild: JOHANNA LUNDBERG

Fotbolls-EM flyttas till 2021

Fotbolls-EM kommer inte att spelas i sommar. Enligt Norska fotbollsförbundet har Uefa beslutat att mästerskapet flyttas till sommaren 2021.

– Det allra bästa och minst störande för annan verksamhet är den här flytten på tolv månader, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, till Aftonbladet.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har ännu inte bekräftat uppgifterna och Karl-Erik Nilsson, som även är första vice president i Uefa, säger till Aftonbladet att förslaget att flytta fram EM ett år måste klubbas formellt innan allt är helt klart.

EM kommer att spelas från den 11 juni till den 11 juli nästa år, enligt Norska fotbollsförbundet. Ett beslut som enligt Karl-Erik Nilsson varit huvudspåret för Uefa sedan coronaviruset började sätta stopp för idrottsevenemang världen över.

Formatet med EM utspritt över olika städer ska kvartstå, enligt Aftonbladet.

– Det är klubbarna som bildar förbund vilket innebär att de utgör den breda basen och att då värna om klubbtävlingarna och de nationella ligorna har varit den viktigaste beståndsdelen för Uefa när man fört de här resonemangen, säger Karl-Erik Nilsson till tidningen och fortsätter:

– Detta innebär att vi kommer att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för ligorna att avslutas under detta året. Risken om man inte tar i ordentligt hade varit att vi skulle inkräkta på ligorna och landslagens fönster i höst är fulltecknade med Nations League.

Lars Lagerbäck, förbundskapten i Norge, är inte förvånad över beslutet.

–  Så som situationen är i världen just nu, så var detta ett väntat besked. Det här måste vi självklart bara respektera. Det finns inget annat att göra, säger Lagerbäck till NTB.

Att flytta herrarnas EM till nästa sommar innebär även att damernas EM, som skulle ha inletts den 7 juli 2021 i England, flyttas. Det säger Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet, som skriver att exakta datum för damernas mästerskap ännu inte är klart.

Uefa väntas hålla en presskonferens senare i eftermiddag.