Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fotbollens plan: Starta säsongen som normalt

Coronapandemin är mitt uppe i andra vågen.
Hallands Fotbollförbund planerar för ett normalt fotbollsår 2021 – med traditionell seriestart i april och serier med dubbelmöten.
– Om det är genomförbart får vi se, säger tävlingskommitténs ordförande Mikael Hansson.

Säsongsstart först i juni och enkelserier med först inga och sedan maximalt 50 åskådare på plats – så blev 2020 för den halländska småklubbsfotbollen.

Hur det ser ut 2021 är det ingen som vet. Så sent som på måndagseftermiddagen gick regeringen ut med nya, skarpa förhållningsorder för att hejda smittspridningen.

Hallandsfotbollen har vinterlov, men förberedelserna inför nästa säsong pågår. Distriktsförbundets uttalade ambition är att seriespelet ska kunna sparkas i gång helgen 17–18 april och sedan genomföras fullt ut med möten hemma och borta.

– Hade vi vetat de här sakerna så hade vi varit väldigt lyckliga. Men vi utgår från att vi kan komma i gång och sedan får vi se vart pandemin tar vägen och vilket läge vi har i Sverige, säger Mikael Hansson.

Alternativa planer finns

Tävlingsbasen tillstår att det finns flera alternativa planer i beredskap, men vill i dagsläget inte gå närmare in på hur de ser ut.

Mikael Hansson är i stort sett nöjd med hur förbund och föreningar tillsammans hanterade 2020. Han konstaterar att trots att flera klubbar fick in smitta i trupperna så var det bara två reservlagsmatcher som inte kunde genomföras när serierna väl startade.

Hallands FF fick en del kritik för att serierna bantades till enkelmöten, men Hansson menar att det hade varit praktiskt omöjligt att trycka in dubbelmöten under hösten – dels hade småklubbarna inte klarat ständiga matcher mitt i veckan, dels fanns en risk att funktionärerna inte hade räckt till.

– En del domare har inte dömt för att de haft en sjukdomsbild och sådana saker, påpekar han.

Inga hårdhandskar

Negativt är att en del föreningar släppt in för många åskådare, vilket har lett till samtal från förbundet.

– Men inget har stuckit ut och gjort att vi behövt ta i med extra hårdhandskar. Vi har runt 3 500 matcher som har spelats nu och då kanske det handlar om en handfull som inte har varit riktigt enligt boken. Det får man säga är rätt okej. I det stora hela har föreningarna skött det väldigt bra.

Hur mår föreningarna ekonomiskt?

– Upp till division 4, som vi ansvarar för, så kan man säga att de har anpassat sig väl. Många tappar sina cuper och det kommer nu, för de hann ju ha en del under föregående vintersäsong. Men nu har de haft ett år på sig att bromsa också. Men problemen med samarbetspartners och sponsorer har inte varit 2020 utan de kommer 2021 med många företag som drar i handbromsen. Så det gäller att hitta nya inkomstkällor och vara vaksamma.

– Men nummer ett är ju att se till att vi gemensamt bemästrar pandemin så att vi kan spela fotboll, för det är det vi gillar. Eller att gå och titta på fotboll och andra idrotter.

LÄS MER: Fotbollsklubbar vill ha 22 omgångar och längre säsong