Fotbollens kris – vart sjätte A-lag har försvunnit på 15 år

Halländsk seniorfotboll krymper. Vart sjätte herr- och damlag i seriespel har försvunnit på 15 år.
– Det är bekymmersamt, absolut är det så, säger Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson.

ANNONS
|

Vi har gått igenom fotbollens seriesystem vart femte år under 2000-talet. Fakta i målet är:

• För 15 år sedan, 2005, spelade 131 halländska A-lag seniorfotboll från Allsvenskan ned till de lägsta småklubbsserierna på herr- och damsidan.

• I år står 110 halländska A-lag redo att sparka i gång serierna när coronapandemin så tillåter. Det är en minskning med 21 lag – eller, om man så vill, nästan två hela tolvlagsserier.

• Minskningen är störst på damsidan där vart femte lag har försvunnit på 15 år. (Påpekas bör att vi, för jämförelsens skull, endast har räknat A-lag och inte de andralag som under period fick spela i damserierna – annars hade minskningen varit ännu större.)

ANNONS

”Ingen har ett riktigt bra svar”

Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson är väl medveten om och oroad över utvecklingen – som hon befarar kan förstärkas ytterligare i coronakrisens spår.

– Det är någonting som man har i åtanke hela tiden när vi talar om föreningsutveckling – vad är det som gör att det blir som det blir? Och det finns väl ingen som har ett riktigt bra svar på det. Tyvärr, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det en trend som är över hela riket, det är inte specifikt för Halland. Det är så klart att vi tittar på det och det är en del av Svenska Fotbollförbundets strategi också. Vi vill att fler ska spela fotboll längre och vi försöker ändra våra tävlingsformer och seriespelet. Det finns en massa olika åtgärder som man försöker ta till, men någonstans så når vi inte ända fram.

Har du några egna teorier om varför kurvan pekar nedåt?

– Inte som jag kan peka på direkt, men jag känner väl att det är mycket samhället i stort. Det finns annat som är mer intressant. Sedan tror jag att en del av den ideella tanken som har funnits kanske inte är lika angelägen heller längre, att man lägger ned mycket tid på sin förening och sin idrott. Sedan finns det absolut de som gör det.

ANNONS

...men antalet spelare ökar

En paradox i sammanhanget är att antalet registrerade fotbollsspelare i Halland, det vill säga från 15 år och uppåt, samtidigt ökade med 2 241 personer till totalt 12 484 spelare från 2005 till och med 2019.

Hur tänker du kring det?

– Det kan vara så att lagen blir färre, men man har fler spelare knutna till sig på varje lag. Sedan kanske man licensierar spelare som inte är så där himla aktiva heller för att man vill ha dem som reserver, svarar Cristel Brorsson.

Är det bra att det blir fler spelare men färre lag?

– Nej, det är det egentligen inte. Har man större trupper får ju var och en mindre speltid. Och det är alltid bra att vi har fler lag för det blir lättare med serierna, avstånden blir inte så långa och så. Så vi vill absolut ha fler lag.

Vill inte gissa fel

Halland är ett av flera distrikt som har tagit strid med Svenska Fotbollförbundet kring utvecklingslägren i Halmstad för landets mest lovande 15-åringar, som man menar bidrar till tidig utslagning och skrämmer bort unga spelare.

Här väntar Cristel Brorsson med spänning på den utredning av utbildningsverksamheten från och med 2022 som riksförbundet nu genomför och som ska presenteras inom kort.

ANNONS

Samtidigt hoppas hon mycket på den studie som leds av Halmstadforskaren och styrelseledamoten i Hallands FF, Andreas Ivarsson, som ska involvera 10 000 ungdomar i åldrarna 11–17 år och analysera varför de slutar spela fotboll – eller varför de fortsätter.

– Tyvärr har den blivit förskjuten på grund av coronan, men vi vill veta vad som händer i de åren med ungdomarna så att vi inte gissar och sätter in åtgärder som inte hjälpte för det var inte det som behövdes.

Fakta: Antalet halländska A-lag i seriespel 2005–2020

•2005: 131

•2010: 114

•2015: 123

•2020: 110

ANNONS