Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: YVES HERMAN

Fotbollen går emot RF – klartecken för matcher i Halland

Fotbollförbundet meddelar nu att det är okej att spela träningsmatcher. Och Hallands Fotbollsförbund räknar med att gå igång nästa helg.

– Vi har gått tillbaka till de riktlinjerna vi hade i onsdags, säger Svenska Fotbollsförbundsordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

För Hallands FF har man tagit beslutet att klubbarna tidigast på långfredagen 10 april kan börja träningsspela.

- Det är för att vi ska hinna administrera. Och nu kan man säga att vi är tillbaka till det läge vi hade i onsdags, säger Mikael Hansson, ordförande i HFFs tävlingskommitté.

Detta går emot Riksidrottsförbundets bedömning.

RF anser att det inte går att spela matcher eller ha fysisk kontakt under träning eller match.

– Träna: ja. Matcher: nej, sade ordföranden Björn Eriksson till TT i går.

Han backar inte från sina uttalanden, men säger att det är upp till varje förbund att fatta beslut om sin verksamhet.

– De (SvFF) gör bedömningen, så vitt jag bedömer, att de klarar de här folkhälsokraven som myndigheten ställer upp. Det är precis så det ska fungera. Det är de som står för besluten och vi står för det mer övergripande så jag har inga problem med det, säger Eriksson.

Han påtalar att RF inte fattar beslut utan ger allmänna råd till de 71 olika specialidrottsförbundet i landet.

– Det är så många som vänder sig till oss och vill ha råd, hjälp och stöd. Det här tycker vi och sen får var och en ta till sig av det efter eget tycke och smak. Jag tror att vi kommer se lite olika varianter på det här. Det viktiga är att Folkhälsomyndigheten och fotbollen känner sig komfortabla med vad man kommer fram till.

Det har rått stor förvirring kring hur idrotten ska förhålla sig till coronakrisen. Folkhälsomyndigheten avrådde i onsdags från att spela träningsmatcher, tävlingar och cuper, men öppnade sedan upp för träningsmatcher som samlar färre än 50 personer och om de allmänna råden i övrigt kan följas för att begränsa smittspridning.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att läget nu har klarnat.

– Vi har gått tillbaka till de riktlinjerna vi hade i onsdags, säger han.

Fotbollförbundets serier, som allsvenskan och damallsvenskan, är sedan tidigare uppskjutna. Förbundets rekommendation till distriktsförbunden, som arrangerar de lägre serierna samt barn- och ungdomsserier och cuper, är att de "bör överväga att skjuta på tävlingsstarten".

Men träningsmatcher kan alltså tillåtas om arrangörerna följer rekommendationerna för att begränsa smittspridningen.

Det är de lokala distrikten runt om i landet som får avgöra om matcherna kan spelas. Det är inget som bestäms centralt i Svenska fotbollsförbundet.

TT: Men finns den kompetensen lokalt? Kan små distrikt och föreningar avgöra det?

– Ja, men därför är vi naturligtvis otroligt beredvilliga att ta kontakt med det gäng som jobbar med de här frågorna. Både våra medlemsföreningar och våra distriktsförbund kan kontakta oss och prata med den grupp som arbetar med de här frågorna på förbundet för att få stöd, säger Nilsson.

Det är sedan en tid förbjudet med allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Fotbollförbundet skriver att polismyndighetens begränsning gäller publik och inte spelare, ledare, funktionärer, ordningsvakter eller annan personal.

De allsvenska klubbarna Falkenberg och Helsingborg skulle ha mötts i en träningsmatch den 8 april, men under fredagsförmiddagen kom beskedet att matchen ställs in.

Ingela Ahlberg/TT

Pelle Strandman/TT

Fotbollsmatcher ska kunna spelas, enligt fotbollförbundets riktlinjer. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

http://tt.se/media/image/sdlxmdz59UPwZA