Erik Zetterberg spelade hela matchen i debuten för FC Edmonton i den kanadensiska högstaligan. Det blev förlust med 0-2 mot den regerande mästaren Forge.
Erik Zetterberg spelade hela matchen i debuten för FC Edmonton i den kanadensiska högstaligan. Det blev förlust med 0-2 mot den regerande mästaren Forge. Bild: Robert Boman

Förlust i Erik Zetterbergs debut för FC Edmonton

Flytten över Atlanten skulle bli ett spännande äventyr. Coronaviruset satte stopp för Erik Zetterbergs proffsliv. Men nu är debuten för FC Edmonton äntligen avklarad.

ANNONS
|

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det kan man lugnt sagt säga i Erik Zetterbergs fall. Den före detta Falkenbergs FF- och Varbergs Bois-spelaren som var utlånad till Tvååkers IF under förra hösten, skrev i vintras på ett kontrakt med FC Edmonton i den kanadensiska högstaligan.

Kort därefter kom coronaviruset. En mardrömslång karantän följde för Erik Zetterberg utan någon som helst fotboll. Men det öppnades upp pö om pö och månaderna gick.

Erik Zetterberg spelade hela matchen för sitt FC Edmonton

Och under söndagen fick han äntligen göra sin säsongsdebut för FC Edmonton, nästan fyra månader senare än när den tilltänkta seriestarten egentligen skulle ägt rum. Dock blev det förlust med 0-2 mot den regerande mästaren Forge.

ANNONS

– Jag tycker att vi gör en godkänd match för vara första matchen. Det stod 1-0 fram till den 92:a minuten och då gör vi ett självmål. Men vi hade chanser och med lite tur och finess framför mål kan vi enkelt gjort tre mål, sa Erik Zetterberg.

Mittfältaren tog en plats i startelvan och spelade hela matchen. Senast han gjorde en match i tävlingssammanhang var de 59 minuter han genomförde 26 oktober mot Torns IF i Tvååkers IF-tröjan.

– För egen del gick det väl bra för att vara första matchen. Jag låg bakom två inläggsfrisparkar som träffade ribba och stolpe och spelade fram en som sköt precis utanför. Men det är surt att förlora. Som tur har vi nästa match på torsdag.

En spelort som NHL, NBA och MLS

Likt flera andra proffsligor i Nordamerika spelas samtliga matcher på en ort. I fallet för den kanadensiska fotbollen är det Prince Edward Island, i östra Kanada.

– Vi är i en bubbla nu, som MLS, NHL och NBA. Det har inte varit något fall på denna ö. Vi flög med chartrat plan tillsammans med det tre andra lagen från West.

Säkerheten är stor och alla är väldigt noggranna för att förhindra att någon ska bli smittad.

ANNONS

– Alla lag bor på ett och samma hotell men varje lag har en egen våning. Det finns ett varsitt aktivitetsrum där man äter, det finns en stor skärm för videogenomgångar, plats för behandling, pingisbord och lite annat. Alla måste ha mask på sig hela tiden och vi gör coronatester på hotellet varje vecka.

Kanadensiska ligan avgörs genom en turnering

Istället för en vanlig serie avgörs denna säsong genom en turnering där de åtta lagen möter varandra en gång. De fyra främsta lagen går till slutspel.

Erik Zetterberg och hans lagkamrater har varit på spelorten i tio dagar. FC Edmonton spelar sin sista match i turneringen 6 september.

Trots den tidigare karantänen i Edmonton och en vistelse på samma hotell som kommer pågå i minst en månad är falkenbergaren inte besvärad av de rådande förutsättningarna som begränsar tillvaron.

– Det är okej, det är samma för alla. Man bor två i rummen och då jag och min lagkamrat har våra Playstation med oss så spelar vi lite och kollar ganska mycket film.

ANNONS