Det blev en hel del tid i karantän borta i Kanada under 2020. Nu är Erik Zetterberg hemma i Sverige igen, men vill gärna återvända och spela fotboll i Nordamerika.
Det blev en hel del tid i karantän borta i Kanada under 2020. Nu är Erik Zetterberg hemma i Sverige igen, men vill gärna återvända och spela fotboll i Nordamerika.

Erik Zetterberg utbildar sig till PT i väntan på nytt kontrakt

Erik Zetterberg, 23, vill återvända till Nordamerika och spela proffsfotboll. Men än så länge står han utan klubbadress. - Just nu är det lugnt. Jag avvaktar coronasituationen, säger han.

ANNONS
|

FC Edmonton i Canadian Premier League ville förlänga kontraktet med Erik Zetterberg även nästa år, men falkenbergaren valde bort det alternativet.

– Jag sa nej till kontraktsförlängning för jag ville testa något annat. Sen blev det som det blev med restriktionerna, vilket har fördröjt alltihopa, säger Erik som varit hemma i Sverige sedan mitten av oktober.

För inte så länge sen så var det riktigt nära att det kunnat lösa sig.

– Det var en del konkreta anbud för tre veckor sedan. Men sen har det kommit nya restriktioner kring ”working permit” (arbetstillstånd), så man väntar och ser om det kommer ändra sig. Jag vet inte mycket mer än att jag ska vänta och se och hålla igång så gått det går, säger Zetterberg.

ANNONS

Tränar med Falkenbergs FF

Och det har han gjort, med en av sina tidigare klubbar.

– Hasse (Eklund) och Håkan (Nilsson) är snälla och låter mig hålla igång med FFF tills saker och ting ändrar sig där borta.

Erik Zetterberg vill inte gå in på vilka klubbar som visat intresse för honom på andra sidan Atlanten. Bara att det handlat om ”några stycken” och ”mer än en”. Och att det var klubbar både i USA och Kanada.

Är det där du vill spela eller vill du tillbaka till Europa?

– Jag känner att jag kan hamna lite var som helst. Nu med pandemin är man öppen för det mesta.

I slutändan tror Erik att det kommer lösa sig.

– Jo, absolut. Men förutom förra året är det första gången jag sitter utan kontrakt sen jag var 17-18 år. Det är väldigt ovant. Visst, det var tre veckor i fjol när jag hade gjort avslut med Varberg, men då visste jag redan vad jag skulle göra. Det var en annorlunda situation. Men det är konstigt nu för många spelare som inte har kontrakt, säger Erik Zetterberg och fortsätter:

– Jag kan inte säga att jag är orolig. Det är lika för alla. Och det är dumt att oroa sig över saker man inte kan kontrollera riktigt.

ANNONS

Hur ser det ut ekonomiskt, kan det vara läge att byta bransch?

– Jag klarar mig, men det är fotboll jag vill hålla på med. Sedan har man tankar vid sidan av som många har, som studier så man sysselsätter sig - men prio ett är fotbollen.

På måndag sätter sig Erik ändå i skolbänken.

– Jag ska läsa Advance Personal Trainer - mer fördjupning i området. Med tanke på hur allt ser ut är det skönt att kunna fokusera på det resterande timmar av dygnet.

Den klubb som signar dig får en vältränad spelare då?

– Man kan ju hoppas det! Jag kommer få lära mig mer om min kropp än jag gjort innan. Det ser jag som en fördel.

Hur långt fram i tiden tar det tills du når en lösning med fotbollen?

– Svårt att säga. Jag har faktiskt ingen aning. Jag tror inte ens klubbarna där borta vet det. Jag har ingen agent, men däremot en konsult i Nordamerika och vi snackar med varandra ungefär två gånger i veckan.

Läs mer: Falkenbergaren blir proffs på andra sidan jorden

ANNONS