Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ikväll gör falkenbergaren Erik Johansson Champions league-debut – inför 40 000 i publiken på Juventus stadium.

Erik Johansson: "Juventus är människor de också"

Vad höstens uppmärksammade Europaspel mynnar ut i för Erik Johansson vet ingen. – Champions League är ett bra skyltfönster, jag tar det som det kommer, säger den halländske ex-gaisaren.

Malmöbacken från Falkenberg är på tillfälligt besök i Göteborg.

– En fantastisk stad. Jag träffade mycket fina människor här uppe – som man vill hälsa på ofta. Så jag är här ofta …

Efter en och halv säsong i Gais är han under sitt andra år i Malmö FF redan på jakt efter ett andra SM-guld – och resultat mot Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos i Champions League.

– Det har nästan inte sjunkit in än. Riktigt bra lag allihop, kul att möta. Det spelar nästan ingen roll vilka lag man får i Champions League, även om det absolut hade varit kul att fått PSG och få hem Zlatan till Malmö, säger Erik Johansson, vars frisyr med knut i nacken påminner en del om just Ibrahimovic.

– Jag satt på läktaren med den här frisyren när han spelade i Juventus. Då var han skallig, säger Erik och tar för alltid död på ryktet om frisyrstöld.

Malmö FF lyckades via segrar mot Ventspils, Sparta Prag och Salzburg som första svenska lag på 14 år i augusti kvala in till Europafotbollens finaste klubbturnering, Champions League.

– Vi har en tro i laget att vi kan lyckas. Och så får man väl tacka Helander för den där 100-miljonersräddningen hemma mot Salzburg. Det blir extremt tufft att ta sig vidare, men vi kommer inte gå in för att hålla ner siffrorna. Vi vill vinna matcher.

Vad betyder det här för MFF?

– Jättemycket. Inte minst ekonomiskt, för staden. Man känner det när man är ute och går på sta’n … det är så stort. Man har hela Malmö med sig. Det finns ett tryck därnere som inte många kan matcha.

På 90-talet följdes IFK Göteborgs Europaframgångar av Champions League-spel för AIK och Helsingborg. Månne leder Malmös avancemang till liknande ringar på vattnet?

– Det är just det som är bra. Det här ger hopp åt alla lag i allsvenskan och blir något att sträva efter. Det är inte lätt och handlar om att få in ett tänk i en trupp som gör att man verkligen tror på det. Den trupp vi haft i år … det är en sådan sammanhållning och strävan tillsammans att verkligen bli bäst.

Fler svenska lag i Champions League framöver, alltså?

– Det är jag helt övertygad om. Det finns mycket bra spelare i allsvenskan. AIK i första hand, men även Elfsborg, som var nära mot Rio Ave i kvalet till Europa League.

Erik Johansson är efter Pontus Janssons flytt till Torino given i Malmö FF:s backlinje. Den personliga utvecklingskurvan pekar brant uppåt.

– Förutsättningarna i Malmö, med träningsanläggningen och den sparring man får av Markus Rosenberg och de gubbarna, är fantastisk. Min närmsta framtid ser väldigt ljus ut. Sedan får vi se vad som händer nästa år.

Landslagsspel?

– Det är nog en bit kvar, även om jag fick vara med på januariturnén. Erik Hamrén har sina mittbackar. Samtidigt har landslaget alltid varit en dröm.

I kväll väntar Juventus inför uppemot 40 000 på Juventus Stadion i Turin.

– Jag känner mest glädje, att få vara med om de här matcherna. Man måste ju njuta lite också – och tänka efter vad det är man har uppnått egentligen. Samtidigt skall vi inte vara nöjda. Juventus är ett fantastiskt bra lag, men de är människor de också.