Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

”Elitfotbollen är en angelägenhet för hela Halland”

Nu gör kommunstyrelsernas ordförande i Halmstad, Falkenberg och Varberg – Jonas Bergman (M), Per Svensson (S) samt Ann-Charlotte Stenkil (M) gemensam sak och uppmanar i en skrivelse till Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet att få igång elitfotbollen.

– Vi vill betona vikten av hur angeläget och oerhört viktigt det är för Halmstads BK, Falkenbergs FF och Varbergs Bois eftersom tv-intäkterna snart är den enda möjligheten att få intäkter när ingen publik tillåts komma och sponsringen på grund av pandemin kommer att minska drastiskt, påpekar trion inne på Falcon Alkoholfri arena i Falkenberg.

Det var Jonas Bergman som tog initiativet och i söndags kontaktade sina kollegor i Falkenberg och Varberg.

– Smittorisken är inget som vi kan eller ska bedöma utan det ligger på Folkhälsomyndigheten. Men när argumentet var att det inte var matcherna i sig som är problemet utan folksamlingar på krogar och arenor kände vi att vi måste agera eftersom det inte kan vara fotbollens problem, förklarar han och tillägger:

– Halland är ju också en stark fotbollsregion med två allsvenska lag som nästa år förhoppningsvis är tre...

Per Svensson håller med:

– Det är tråkigt att inte kunna använda en sådan här arena, säger han och ser sig om på planen.

För Varbergs del kanske det är tyngst av alla när Bois för första gången någonsin ska spela allsvensk fotboll. Och nu, när den väl kommer igång, lär få göra det till en början utan publik.

– Ja, det är fruktansvärt snopet, ett riktigt antiklimax. Hela staden har sett fram emot det här och för Varbergs Bois del skulle det vara ett jättelyft efter att tidigare ha haft det tufft, både ekonomiskt och sportsligt, konstaterar Ann-Charlotte Stenkil.

– Sedan är det här inte enbart kopplat till elitverksamheten utan det är naturligtvis minst lika angeläget att få igång fotbollen på lägre nivå, påpekar hon.

Ni tror inte att det här kan uppfattas som ett populistiskt initiativ för att vinna politiska poänger i en fråga när folk suktar efter tävlingsidrott i allmänhet och fotboll i synnerhet?

– Nej, med tanke på att vi kommer från olika politiska partier tror vi inte någon kan uppfatta det som det. Tvärtom förväntar sig nog folk att vi ska agera och det är första gången som vi har en gemensam pressträff, säger trion.

Något liknande initiativ på andra håll i landet har de inte har talas om.

– Men vi vet att diskussioner förekommer på många håll. Det här är vårt sätt att försöka påverka genom att skicka signaler från kommunalt håll, vilket förhoppningsvis ska öka tempot till att komma fram till ett beslut, säger Bergman.

– Klubbarna, i vårt fall HBK, gör viktiga samhällsinsatser så allt handlar inte om pengar,

För Per Svensson blir skrivelsen till FHM och RF extra delikat då partikollegan, statsminister Stefan Löfven har svarat att fotbollen är stängd så länge FHM anser att den ska vara det.

– Men jag måste se det ur Falkenbergs perspektiv och skulle även tv-intäkterna utebli för elitklubbarna får de förödande konsekvenser.

Kan det bli så att du eventuellt vidarebefordrar skrivelsen till en viss Löfven?

– Det kan väl hända... Med ett tillägg om ”För kännedom”, ler Per Svensson.

Patrik Lundgren, klubbchef i FFF, välkomnar också det politiska initiativet:

– Absolut! Vi ställer oss ödmjuka till den extrema och problematiska situationen där fotbollen bara är en liten del. Men att få ett besked och få komma igång vore enormt betydelsefullt, inte minst vad gäller tv-intäkterna.

– Och de vakter som brukar vara på arenan kan de väl placera på Harrys och andra krogar eftersom supportrar på krogarna inte ska vara ett fotbollsproblem.

Magnus Haglund, manager i HBK, håller med:

– Vi har förnuftiga lokalpolitiker här med bra spelförståelse, det är tydligt det, för jag är väldigt glad att vi får den här backningen.

– I Tyskland, med 85 miljoner invånare, gick det bra så jag tror och hoppas att vi i nästa vecka får ett positivt besked.

Och den politiska trion är också optimistisk om en start i mitten av juni. Trots allt:

– Vi har full förståelse att elitklubbarna anser att detta är ett yrkesförbud. Men med stora ytor, noggranna föreskrifter och till en början utan publik – nog borde det gå utan risk för ökad smittspridning.