Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart kan publik synas även på läktarna – om fotbollsrörelsen får som den vill.  Bild: Bildbyrån & TT
Snart kan publik synas även på läktarna – om fotbollsrörelsen får som den vill. Bild: Bildbyrån & TT

Efter kritiken – regeringen kallar till möte med fotbollen

Snart kan det vara slut på publiklösa fotbollsmatcher. Svensk fotboll begär i ett öppet brev att regeringen ska tillåta fler än 50 personer på plats – och har efter lång tids tystnad fått till ett möte med idrottsminister Amanda Lind.
– Den här dialogen har varit ett måste för att vi ska kunna komma igång, säger Föreningen Svensk Elitfotbolls (SEF) generalsekreterare Mats Enquist.

Sedan coronavirusets spridning satte all idrott på paus har fotbollsföreningarnas kassörer skruvat oroligt på sig. Hur länge klarar klubbarnas skattkistor egentligen av spel utan publik?

Läget är allvarligt, säger SEF:s Mats Enquist. I månader har han och fotbollens övriga intressenter, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Elitfotboll Dam (EFD), försökt få till en dialog med politiken för att prata om möjliga sätt att spela inför publik. Länge har responsen varit lika med noll. Men nu syns en ljusning. På torsdag ska SvFF träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind (MP) för att diskutera frågan. Det skriver Fotbollskanalen.

– Vi har massor av varianter och sätt vi kan agera för att göra säkra lösningar. Men det måste finnas någon att prata med också. Vi kan inte bestämma på egen hand. Det finns en förordning av regeringen som vi måste följa, säger Mats Enquist.

Tillsammans med SvFF och EFD skickade SEF under måndagen ett öppet brev till Amanda Lind där man begär att regeringen ska ompröva begränsningen för antalet deltagare vid offentliga tillställningar.

”Vi har massa modeller”

Elitfotbollen har förberett sig för ett antal potentiella scenarion, beroende på vad regeringen och Folkhälsomyndigheten sätter för krav på fotbollen som arrangör.

– Vi har en massa modeller. Vi har förberett för alla möjliga typer av lösningar, men det hänger på vilken risk vill man att vi ska lösa. Om man tycker att resor är något man vill undvika, då kan man diskutera bortasupporterfrågan … om den ska pausas.

– Till att börja med behöver vi få igång en dialog. Det är inte fullt så enkelt som att sätta att x-antal personer får gå på match. Säger man att man tillåter 5 000 personer så är det inte en och samma lösning som krävs för ett Stockholmsderby som en superettamatch. Det känns som vi har bra koll på vilka lösningar som krävs, säger Mats Enquist.

I flera europeiska ligor har publik börjat välkomnats tillbaka till fotbollen. Bland annat avslutades den danska ligan med publik i liten skala.

Går det att sia om när vi kan ha publik tillbaka på svenska arenor, Mats Enquist?

– Vi har idéer om att testa under augusti om vi får igång dialogen. Detta är inspirerat inte minst av Danmark, men det kräver att någon tillåter det. Just nu får vi inte göra någonting. Vi ser fram emot att få diskutera.