Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gula havet kommer att bära Sverige till guld

Oscar Hiljemark anlände till den svenska presskonferensen på första våningen av Eden Stadium med John Guidetti och Håkan Ericson i släptåg. Då vände sig den svenske lagkaptenen mot Guidetti med en fråga. ”Var skall jag sitta?”

Att PSV-mittfältaren, svensk mästare med Elfsborg 2012, satte sig i mitten, mitt emellan förbundskaptenen och storstjärnan, gör jag min egen tolkning av.

Han tänker ta plats. I dag med. Och svarade en stund senare betryggande på min avslutande fråga om hur länge han tänker springa i finalen mot Portugal.

”Tills matchen är slut”.

Till vägs ände. Till solen går ned. Och ungefär lika länge som radiosportens EM-utsände expertkommentator Håkan Mild gjorde en sommar för 21 år sedan, när varken Jonas Thern eller Stefan Schwarz fick eller kunde springa.

Det är så det kommer avgöras nu med. Spring livet ur motståndaren, spring livet ur er själva.

Att ha jobbat som sportjournalist på en av Sveriges största morgontidningar i snart 15 år innebär förstås ett och annat häftigt uppdrag. Bland annat såg jag 2004 Portugal med Cristiano Ronaldo och Luis Figo förlora finalen av hemma-EM mot EM-historiens bäst organiserade landslag, Grekland.

Ingen, inte ens grekerna (här överdriver jag lite) ville att Grekland skulle vinna den utsålda EM-finalen på Estadio de Luz i Lissabon. Otto Rehhagels sällsynt välstrukturerade landslag vann förstås matchen med 1-0 efter mål av ensamanfallaren Angelo Charisteas.

Portugal var favorit då, är favorit nu. Och större saker har hänt genom fotbollshistorien än att lag med två mittfältskungar som heter Oscar vunnit finaler i ett U21-EM.

Vi satt allihop under presskonferensen i ett sommarkvavt Prag och sneglade på EM-bucklan, den som antingen Oscar Hiljemark eller Sergio Oliveira får lyfta framåt elva på tisdagskvällen.

Och funderingarna, med den svenska fotbollshistorien som bästa kompis, är hur stort ett EM-guld vore. Tvivels utan det största som hänt ett svenskt ungdomslandslag, känslomässigt och ur ett supporterperspektiv jämförbart med några av A-landslagets vackraste stunder.

Sam Larsson önskade i samtal med GP ett gult hav på Eden Stadium. Jag tror att Sam Larsson får ett gult hav på Eden Stadium.

Jag tror att detta gula hav kommer bära Isaac Kiese Thelin, Abdulrahman Khali, Simon Tibbling och Alexander Milosevic hela vägen fram.

Det finns längre inga gränser och de som fanns har suddats ut.

Därför är Sverige min favorit att vinna nationens blott tredje fotbollsguld genom tiderna efter herrarnas OS-guld i London 1948 och damernas EM-guld i Luton 1984.