Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lycklig trio. Adnan Bainca med stipendiechecken på 50 000 kronor för sitt projekt Unite People av priskommitténs Anders Bengtsson för sin kväll- och nattfotboll i Varberg. Hans medtränare är Jetmir Sahiti (till vänster) och Birol Adem.

Bainca prisades på gala

"Och Guldhanden-stipendiet på 50 000 kronor går till.....Adnan Bainca!! …Den 24-årige varbergaren och hans projekt Unite People fick ta emot galans största stipendium.

Fotboll: Fick "guldhanden" för Unite People
Tillsammans med sina trogna medhjälpare; Birol Adem och Jetmir Sahiti, fick han kliva upp på scenen på Operaterrassen i Stockholm och motta stipendiet från Anders Bengtsson, priskommitténs ordförande.
– Vad jag ska göra med pengarna? Inte en aning, jag kan knappt fatta det här, sa Adnan.
Motiveringen löd: 
"Fotbollens främsta eldsjälar är sällan personerna som syns och hörs mest. Deras arbete pågår i det tysta, långt från mediernas uppmärksamhet och strålkastarljuset på de stora arenorna. De kämpar outtröttligt för att lyfta andra.
Sådan är mottagaren av Guldhanden 2017. Den här personen ger av tid och kraft för att så många ungdomar som möjligt ska få en bättre tillvaro. Tack vare sitt driv och sitt enastående engagemang skapar vår vinnare en trygg miljö för hundratals tjejer och killar i sin stad.
Genom Adnan Bainca och Unite Peoples kvällsfotboll har Varberg blivit en rikare plats. En plats där människor med olika bakgrund möts och där vänskapsband knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar."
Adnan är full av beundran över det jobb som de övriga tio finalisterna gör.
– Det var en stor grej att bara komma hit. Och så vinner man Guldhanden. Otroligt!, utbrast han.
Ska du dela priset med dina medhjälpare?
– Vi väl ha ett snack om det på hotellrummet efteråt.
– Mitt eget personliga mål är att ge fotbollen så goda förutsättningar som möjligt att växa här i Varberg, samtidigt som jag hoppas kunna sprida lite glädje bland killarna och tjejerna på orten. Jag vill få dem att känna sig välkomna, att det finns ett sammanhang där de kan växa, har Adnan tidigare påpekat.

Stiftelsen Sverige United delar ut bidrag och stipendier till eldsjälar och föreningar som jobbar för ökad mångfald och integration med fotbollen som verktyg.
I priskommittén sitter Anders Bengtsson (chefredaktör Offside), Mohammed Al-Hakim (fotbollsdomare), Cecilia Andrén-Nyström (grundare av Futebol dá Forca), Elena Lövholm-Eriksson (fotbollsreporter på SVT) och Ivo Pekalski (fotbollsspelare).
Vid torsdagens gala utdelades Guldhanden, Silverhanden (30 000 kronor, till Henrica Lorentsson, IFK Osby) och Bronshanden (20 000 kronor till Ilham Abdalla, Växjö).
– Från början var det runt 100 nominerade, sedan sållades det ner till trettio och så blev det till slut tio finalister, berättar David B Larsson, verksamhetsansvarig på Sverige United.
– Priskommittén har haft en svår men också inspirerande uppgift.

 

Se film om Adnan Baincas arbete här:

https://www.youtube.com/watch?v=EtKMq2Fsf7k&feature=youtu.be