Astrit Ajdarevic kommer förmodligen inte till spel mot Falkenbergs FF på lördag.
Astrit Ajdarevic kommer förmodligen inte till spel mot Falkenbergs FF på lördag. Bild: JESPER ZERMAN

Astrit Ajdarevic om expertjobbet, säsonginledningen och relationen till Falkenbergs FF

Astrit Ajdarevic har vunnit ligan i både Belgien och Sverige. Nu spelar han i superettans sämsta lag samtidigt som han jobbar med tv. Varför i hela fridens namn då?
– Någon gång får man prioritera andra i stället för sig själv, säger 31-åringen.

ANNONS
|

Det må råda turbulens i Falkenbergs FF, men det finns lag som har det värre i superettan. Till exempel tabelljumbon Akropolis.

Det är där han håller till nu, Astrit Ajdarevic från Falkenberg.

Men han kommer nog inte till spel mot FFF på lördag.

– Det ser inte ljust ut, säger mittfältsstjärnan, som bara gjort två serieframträdanden.

Vad är det för skada?

– Jag håller det helst för mig själv, men det är ingen rolig skada.

Säsongsinledningen har varit motig, inte bara för honom själv. Akropolis har inte vunnit en match hittills.

– Vi har spelat bra i många matcher och varit bättre än det andra laget, men vi har inte kunnat göra mål. Man kan inte gräva ner sig alltför mycket. Det gäller att fortsätta jobba.

ANNONS

Det är du som skulle stått för slutprodukten?

– Jag hade gjort skillnad om jag hade varit med från start. Nu är det som det är och man får acceptera läget.

Ajdarevic har knäckt som expertkommentator

Ajdarevic tror att en förklaring till den svaga starten är att tongivande spelare – inklusive han själv – inte kunnat spel vecka ut och vecka in. ”Tar du bort Ramos, Benzema och Modric från Real Madrid så är det inte samma lag längre”, säger han.

Den jämförelsen återspeglar vad Ajdarevic sysslat med vid sidan om fotbollen. Han har varit expertkommentator i C Mores fotbollssändningar. Själv gillar han inte titeln ”expert”.

– Jag är mer av en tyckare. Jag försöker ta med mig mina erfarenheter och prata om hur det kan funka i en klubb eller för en spelare. Jag brinner för fotboll och kollar på alla möjliga ligor. Jag har rätt bra koll. De uppskattar att jag tycker till. Och de vet att jag inte är främmande för att göra det. Det har jag aldrig varit och kommer aldrig att vara. Vi får se om det blir en fortsättning.

Tog timeout från fotbollen sommaren 2020

För att förstå varför Astrit Ajdarevic hamnat där han är i dag så måste man nog backa bandet ett år. Han saknades i Djurgårdens matchtrupper och det rådde radiotystnad kring profilen. Sedan valde han att ta timeout och till slut gick parterna skilda vägar.

ANNONS

31-åringen vill inte gå in i detalj på vad det var som fick honom att ta en paus.

– Saker händer av en anledning och för min del hände mycket på en gång. Ibland blir det bara en klump för mycket. Jag är rätt så stark, men när det blir för mycket är jag också människa. Jag har också känslor, säger han och fortsätter:

– Under den perioden var det mycket som hände. Jag har en familj som stöttar mig och jag stöttar dem. Livet går vidare och det som har hänt har hänt. Jag försöker bara blicka framåt.

Ajdarevic är bosatt i Stockholm. Det var också den främsta anledningen till varför Akropolis blev ny klubbadress den här säsongen.

– Vi bestämde oss för att inte flytta mer. Jag har flyttat tillräckligt. Vi trivs bra här, barnen går på dagis och min fru jobbar. Någon gång får man prioritera andra i stället för sig själv.

Du har kommit till det stadiet att det är Stockholm som gäller?

– Som det ser ut nu, ja. Men man vet aldrig med mig. Vips så är jag otrolig snart igen och det är tio lag som vill ha mig. Det hade inte förvånat mig om jag gör det igen, för jag har kvaliteten. Det är inte många som besitter det jag har. När jag får vara frisk och får kontinuitet kommer det.

ANNONS

Obefintligt relation till Falkenbergs FF

De som drömmer om att cirkeln ska slutas i ”Gulvitt” kan nog sluta hoppas. Mittfältarens band till FFF är svaga och en flytt tillbaka till Falkenberg är avlägsen.

– Min relation till Falkenbergs FF är noll. Jag har ingen relation dit förutom att jag spelade där en gång i tiden. Det har aldrig varit något sådant att jag pratar med någon eller varit på väg dit. De kör på sitt spår och de har stundtals lyckats bra. Likt oss i Akropolis är de i en tuff situation där de måste börja vinna.

Hur kommer det sig att det är så?

– Klubbar väljer att jobba på sitt sätt. Jag har spelat i Europa i nästan tio år av min karriär. Det är en annan kultur utomlands när det kommer till sina egna. Man tar hand om dem väldigt väl. Den kulturen finns inte riktigt i Sverige, säger han och fortsätter:

– Falkenberg är en mindre klubb från en mindre stad. Man kanske har växt lite för snabbt för sitt eget bästa. Ser man till det geografiska skulle det vara klockrent att göra en stor klubb av det. Jag tror man kan få fram ännu fler talanger. Ända sedan jag var liten har det funnits väldigt många talanger i och runtomkring Falkenberg.

ANNONS

Ajdarevic understryker att det inte finns någon agg eller osämja mellan honom och FFF. Och visst, han håller en tumme för klubben.

– När jag ser Falkenberg spela – och de inte möter laget jag spelat för – vill jag såklart att de ska vinna. Jag är från Falkenberg och jag har gjort väldigt mycket gott för Falkenberg. Min familj har gjort väldigt mycket gott för Falkenberg. Jag vill det bästa för Falkenberg eftersom jag är därifrån.

Du hoppas alltså inte på en FFF-rekyl på lördag.

– Inte mot oss, men veckan efter kan de börja med det, avslutar Ajdarevic med ett skratt.

ANNONS