Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ardian Berisha lämnade överraskande svenska division två för spel i Slovakien.
Bild: Robert Boman

Ardian Berisha lämnade Vinberg för Slovakien

Från svenska division 3 till heltidsproffs i en europeisk högstaliga.
Förre Vinbergsanfallaren Ardian Berisha, 22, gjorde resan på två år.
– Hela mitt liv har förändrats. Innan jag flyttade hit pluggade jag på Halmstads högskola och på nätterna jobbade jag på Diab, säger han.

Ardian Berisha ingick i HBK:s allsvenska A-trupp 2017, men fick säsongen spolierad av ett benbrott och det blev ingen fortsättning i blått och svart.

Året efter valde han att starta om hos moderklubben Laholms FK i division 3, pangade in nio mål på elva matcher och lockades över till Halmia i division 2 inför hösten.

Inför 2019 blev det Vinberg i division 2 – och det var där Ardian Berisha fortfarande spelade när telefonsamtalet som vände upp och ned på hans liv kom tidigt i höstas.

I luren fanns en scout som jobbade åt FK Senica i slovakiska förstaligan, Fortuna Liga.

– Scouten hade följt mig under den här säsongen och hade, som jag förstår det, vetat vem jag är från tiden när jag spelade för Halmstad, berättar Ardian Berisha.

– Senica behövde en anfallare och en kväll så ringde bara min telefon och det var den här scouten som berättade att de är intresserade och ville bjuda in mig på en provträning. Så jag kom hit, provtränade, gjorde det bra och erbjöds ett kontrakt.

”Arbetet i det tysta har lönat sig”

Avtalet är på två år med ett så kallat optionsår därefter. För Berisha är det en dröm som har blivit sann.

– Jag är otroligt tacksam. Det hårda arbetet i det tysta har lönat sig – de kalla och regniga dagar när man har varit ute och tränat. Men jag har alltid trott på det och belöningen har inte behövt komma efter en vecka eller en månad.

– För mig är detta en otrolig chans och om jag gör det bra så har jag öppnat dörrar både hemma i Sverige och i andra länder, säger han.

Ardian Berisha spelar numera fotboll på heltid. Det är en stor omställning mot hur det var i Sverige.

– Hela mitt liv har förändrats. Innan jag flyttade hit pluggade jag på Halmstads högskola och på nätterna jobbade jag på Diab. Jag kom hem och sov fyra-fem timmar varje dag, åkte till skolan vid lunch, pluggade tre-fyra timmar och sedan var det träning. Så det var ett strängare schema då än vad jag har nu...

Hur är lönen?

– Den är bra. Jag klarar mig definitivt här och skulle klara mig väldigt bra med den i Sverige också.

Skadad i tre månader

Sportsligt har det dock varit tuffare. Ardian Berisha fick speltid nästan direkt i Senica och var en offsideflagga från att göra mål direkt i debuten – men en lårskada har därefter förmörkat tillvaron.

– Jag kom in i gänget väldigt fort med träningarna och alltihopa. Men i min första match från start så drog jag baksidan och missade två månader på seriespelet och en månad nu på uppehållet.

Nu är han dock tillbaka och gjorde 1–1-målet när Senica slog division 2-laget FK Blansko med 2–1 i en träningsmatch i tisdags.

TV: Se Ardian Berishas mål:

Fortuna Liga startar om den 13 februari. Senica slåss i botten av tabellen och riskerar att hamna i nedflyttningsserien efter 22 omgångar.

– Vi har blandat resultaten väldigt mycket. Vi har tre–fyra matcher där vi har haft ledningen och tappat i slutet, så där har vi 15–16 poäng till som vi egentligen ska ha. Sedan är det ett helt nytt lag sedan i somras förutom två-tre personer och vi har en ny ägare, så lite förståelse för det måste man ha. Men vi tycker inte att vi ska ligga där vi ligger utan vi ska vara bättre, anser Berisha.

Hur har matcherna varit för dig och hur är klassen på ligan?

– Första matchen var min första gång på många olika sätt – både att spela på en så stor arena, att spela inför fans med bengaler och att hoppa in och spela på den här nivån. Visst, jag spelade några träningsmatcher med Halmstad och då fick vi möta Helsingborg, Hammarby och alla de här storklubbarna, men att verkligen spela när det gäller i ligan har jag aldrig varit med om.

– Det är väldigt hög nivå, det smäller och det går fort. Här gäller det verkligen att fundera på nästa steg innan du har fått bollen och ständigt vara i rörelse, dribbla, passa och täcka bollen. Det är något jag inte har upplevt förut på den här nivån, men jag känner att jag definitivt klarar av det. Jag behöver bara ännu mer speltid och det är bara upp till mig.

Får ni ha publik på matcherna?

– I min första match fick det vara max 2 000, det var en hemmamatch och då hade vi 2 000, så det var hur roligt som helst att spela. Men inget mer efter det.