Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NIKLAS LARSSON
Bild: NIKLAS LARSSON

Alexandersson minns sitt mål mot England

Ska Sverige gå vidare krävs mål mot ett hittills imponerande engelsk försvar.
Niclas Alexandersson, från Vessigebro, vet hur man gör just det i ett VM-slutspel.
– Det var en helt fantastisk känsla, säger han.

Danny Mills ska bara nicka bort det höga inspelet mot Englands straffområde, men så när bollen bara är någon meter framför honom, ändrar han sig. Liverpool-backen försöker styra Andreas Jakobssons långboll med bröstet hem till David Seaman i målet. Han hinner inse sitt misstag och rensa med en glidtackling bara centimeter framför Henrik Larssons utsträckta fot.

Men faran är inte över. Niclas Alexandersson tar ner den förlöpta bollen, viker in mot halvmånen, trippar förbi Sol Campbell och pendlar sedan iväg ett hårt skott med vänsterfoten. Bollen går egentligen mitt i det engelska målet – men Seaman hinner inte reagera. Sverige har 1–1 mot ett stjärnspäckat England. Niclas Alexandersson upplever sitt häftigaste ögonblick i karriären.

– Du har någonstans i bakhuvudet att det här kommer på en väldigt stor scen, att VM är så ofantligt stort. Då blir glädjen lite extra. Det var en helt fantastiskt känsla, säger målskytten 16 år senare.

LÄS MER: "England är lätta att göra mål på"

"Vi hade samma stämning"

Målet innebar starten på vad som mycket väl hade kunnat bli en lika framgångsrik sommar som den som pågår nu.

– Ska man gå riktigt långt ska man marginalerna med sig. Vi hade samma fina stämning som de har i den här truppen men vi hade stolpe ut mot Senegal. Kanske fick vi slita lite hårdare i vår grupp än vad de har fått göra hittills i år, säger Niclas Alexandersson.

Matchen på lördag kommer han följa på en pub i Marbella – och han skulle inte bli förvånad om han får fira ännu en landslagstriumf där.

– Jag tycker nästan det är 50-50. Engelsmännen kommer tro och tycka att de kommer vinna som vanligt. Det är bara bra för Sverige att slå ur underläge. Det brukar bli jämna matcher länderna emellan och det tror jag det blir nu med, säger han.