Granit Ademi i full aktion på en av träningarna.
Granit Ademi i full aktion på en av träningarna. Bild: Privat

Ademi fick nosa på proffslivet i Barcelona

Från Rinia IF i Halland till spanska tredjedivisionen i Katalonien behöver inte steget vara så stort. Det vet Granit Ademi. - Det har varit lärorikt och jättekul, men tufft som tusan, säger han om provspelsveckan med UE Llagostera.

ANNONS
|

Medan vintern kommit till södra Sverige har falkenbergaren Granit Ademi befunnit sig i solen. Han kom hem i fredags från Barcelona efter en inspirerande vecka.

– Eftersom det ligger i Katalonien var det många där som spelat i Espanyol och Real Betis i La Liga, säger Granit Ademi när HN pratar med honom efter hemkomsten.

På schemat stod två träningar om dagen. Sista dagen, på torsdag, var Granit med på en matchförberedande träning och därefter match på kvällen mot ett lokalt lag.

– Det är bland det roligaste jag varit med om, säger Ademi som hängde mycket med svenske Philip Korpe från Sollentuna som tränat med laget redan i somras.

ANNONS

– Philip har varit skadad och var med för att få matcher, och jag för att få visa upp mig. Vi förlorade matchen, men det gick ändå ganska okej, tycker Granit.

Ademi fick även vara med i en träningsmatch mot ett lokalt lag.
Ademi fick även vara med i en träningsmatch mot ett lokalt lag. Bild: Privat

UE Llagostera ligger på sjätteplats

UE Llagostera håller till i Segunda B och ligger på sjätte plats i serien efter elva omgångar.

– I samma division finns Barcelona B och Espanyol B så det är en riktigt tuff serie.

Granit Ademi blev imponerad över miljön och möjligheten att utvecklas.

– Det var galna förutsättningar! De hade padelbanor på sin träningsanläggning, en inomhushall och pingisbord för fotboll - som lutade. Deras träningsarena var vi på nu under coronan och den var stor, men deras riktiga arena tar in 8000 och är större än Falcon Alkoholfri Arena, säger Granit Ademi och fortsätter:

– Men se på (David) Batanero, han gick från Mjällby till UD Ibiza, det säger en del också.

Hur kommer det sig att du fick chansen?

– Det var via en kontakt nere i Spanien som jag och brorsan (Raif) har haft. Först var det bara snack, men sen blev det konkret och nu när det är försäsong och corona tänkte vi: ”vi kör på, det finns inget att förlora”.

ANNONS

Granit Ademi har spelat de senaste tre säsongerna i Rinia IF.

– Men de vet om att jag är sugen på att spela högre upp, så detta är bara en bonus. De låter mig vara fri och träna med olika klubbar. De är bara positiva till detta. Jag har inget kontrakt med Rinia, säger Ademi som annars är fostrad i Stafsinge IF fram till femton års ålder och även huserat i FFF:s U19 och U21-lag.

I fredags innan det var dags att lämna Spanien hade Granit ett möte med fyra representanter från UE Llagostera.

– De gick igenom vad jag gjort bra och vad jag behöver förbättra. Fysiken det vet jag, men det hade nästan bara gott att säga. Det blev inget kontrakt på plats, men vi ska fortsätta hålla lite kontakt. Sen kan det ha öppnats dörrar och finnas intresse från något lag där i närheten. Det är inget jag kan lova, men det ser ljust ut i alla fall.

Om inte annat fick Granit Ademi en inblick i hur ett proffsliv i Spanien kan se ut.

– Nu vet man hur spansk fotboll fungerar. Vi fick aldrig slå en långboll, och de gillar när man är bekväm med bollen. Klackar man en boll i Sverige säger tränaren att du är nonchalant, men där är det en vanlig grej.

ANNONS
Bild: Privat

Även fast det handlar om tredjeligan klarar man sig gott som spelare ekonomiskt, enligt Ademi.

– Man frågade, men utan att vara för på, och lönen ligger jämnt som för många spelare i Falkenbergs FF - när de låg i Allsvenskan. Och det laget (UE Llagostera), det hade lätt hållit sig kvar i Allsvenskan.

ANNONS