Thomas Boakye inledde sin fotbollskarriär i Sverige i Östersund. Nu återvänder han till Jämtland med Varbergs Bois FC.
Thomas Boakye inledde sin fotbollskarriär i Sverige i Östersund. Nu återvänder han till Jämtland med Varbergs Bois FC.

”Östersund är favorit”

För Thomas Boakye blir cupmatchen mot Östersunds FK extra speciell. – Det är alltid en ära att återvända. Det var i Östersund jag började min fotbollskarriär här i Sverige och jag har många vänner där, säger han.

ANNONS
|

Fotboll: Svenska cupen

Den sympatiske ghananen tar en paus i sina bibelstudier, för lite snack inför cupmatchen mot Östersunds FK.

– Östersund är favorit, men det viktigaste för oss i Varbergs Bois är att vi kan spela vårt eget spel och göra bra ifrån oss. Jag hoppas det blir en rättvis match och att bästa laget vinner, säger Thomas Boakye.

Som HN berättat tidigare har ju Thomas även konstnärlig talang. Han har haft utställningar både i Östersund och i Varberg (onsdagar och söndagar i Apelvikens kyrka). En del av pengarna som han har fått in genom sin konst ger han till välgörande ändamål. Det har blivit bidrag till syrianska flyktingar och projektet ”Hej främling”.

ANNONS

Det i sin tur fick akademin Rigth to Dream att ge honom priset ”Significant Contrubution Award 2016” - som tilldelas den spelare från RTD som gett tillbaka mest till samhället och organisationen.

– Jag vill ge barn hemma i Ghana chansen att bli fotbollsspelare, säger Thomas Boakye.

Efter tre träningsmatcher mot Tvååker, Ullared och Örgryte väntar nu den första där poäng står på spel.

– Det är en jättestor skillnad, absolut. Det här blir ett test, både för individuella spelare, och för Bois som lag, hur bra vi spelar tillsammans och hur redo vi är inför säsongen. Sedan spelar vi för fansen, som stöttat oss från dag ett, säger Thomas.

Bois flyger faktiskt upp på matchdagen.

– Det ska tydligen vara det bästa alternativet den här gången. Vi kollade upp det tidigt, säger tränaren Jörgen Wålemark.

ÖFK blir en tuff utmaning.

– Östersund borta är en av de svåraste matcherna. De slog ju även Malmö och visade redan första säsongen att de är ett bra allsvenskt lag.

Bois har en del småskavanker i truppen. Laget åker upp med 15 man i stället för 18 i besparingssyfte.

– (Peter) Dahlberg åker inte med upp. Vi prioriterar en utespelare i stället för en reservmålvakt.

ANNONS

Om Jocke Wulff går sönder då?

– Då är Peter Nyström eller Jocke Lindner alternativ.

Ajsel Kujovic och Erik Lund, de långtidsskadade spelarna, åker inte men det gör däremot Joel Palmqvist och Christoffer Arvidsson.

– De har ju kommit tillbaka precis. Sen får vi se om Boakye är redo att starta eller inte. Matchen ställer högre krav då det bara är tre byten, men vi hoppas göra ett bra resultat och skrälla lite, säger Wålemark.

ANNONS