Återföreningen – HBK:s allsvenska lycka

1997 var året när Halmstads BK tog sitt tredje SM-guld. Samma år skulle Magnus Haglunds och Andreas ”Ante G” Johanssons vägar korsas för första gången, Magnus som tränare för HBK:s P15-lag, Ante som ung talang. 22 år senare återförenas de i HBK med en gemensam dröm; att föra tillbaka sitt kära HBK till Allsvenskan. 2020 blev den verklighet.

ANNONS
|

– Jag kommer ihåg Ante. En gänglig kille som redan då var en väldigt klok spelare med funktionell teknik och framför allt – en fantastisk blick och spelförståelse, säger Magnus och öser lovord över sin nu 38-årige lagkapten.

– Hans betydelse för laget kan inte nog betonas. Både på och utanför planen.

Cupturnering i Katrineberg

Och förtroendet är ömsesidigt:

– På den här förhållandevis korta tiden har Magnus tagit HBK till en annan nivå. Han är oerhört noggrann i allt han gör och har en tydlighet och förmåga att lyfta både kollektivet och individen, säger Ante som kommer ihåg sin första match i HBK:

ANNONS

– Det var en cupturnering i Katrineberg. Magnus och Roy Ottosson var tränare och Christer Patriksson lagledare.

Magnus Haglund och Andreas ”Ante G” Johansson i HBK:s P15-lag 1997.
Magnus Haglund och Andreas ”Ante G” Johansson i HBK:s P15-lag 1997.

I laget fanns också en Andreas ”Ante” Johansson så för att skilja dem åt lade Ante G till ett G som i Getinge.

– Så vi har ju gjort varsin resa sedan dess, inflikar Magnus.

Jodå, för Haglunds del startade den redan den 18 juni 1979. Det var då som han för första gången följde med sin pappa Kurt till Örjans vall för att se – HBK mot Elfsborg.

– Visst är det lustigt? Min första match var mellan de två klubbar som sedan blev mitt liv.

Om det finns bra skador så var det här en sådan. För den fick mig att sluta

Efter HBK:s fotbollsskola genom alla led upp till B-laget, (Håkan Svensson och Björn Nordberg härskade i A-laget), spel i Karlslund, Sturehof och studier på GIH satte sedan en knäskada under collegefotbollen i Tristate, Indiana stopp för målvaktskarriären.

– Om det finns bra skador så var det här en sådan. För den fick mig att sluta, medger Magnus.

Sist med Stafsinge

I stället växte drömmen sig allt starkare som han haft sedan han såg Stuart Baxter i HBK, att bli tränare.

Sist med Stafsinge i femman var dock inte den seniortränardebut han hade tänkt sig. Men efter ett år som ungdomsansvarig i HBK, kom revanschen i Laholms FK som han tog från trean till att 2003 slåss om en plats i Superettan.

ANNONS

Finns något av LFK-Haglund kvar i dag?

– Absolut! Men från början kom det ändå från åren i HBK eftersom LFK visade sig ha samma värdegrund, att överlämna Jaget till Laget, att träna hårdast av alla och få 1+1 att bli 3 eftersom vi inte har den stora plånboken.

LFK-tränaren Magnus Haglund.
LFK-tränaren Magnus Haglund. Bild: Christel Lind

Då pendlade Magnus från bostaden på Furet till jobbet som idrottslärare i Falkenberg och sedan direkt till träningen i Laholm.

– Inte konstigt att man var singel då, skrattar Magnus – i dag gift med Anna som tillsammans har barnen Ella, 12 och Ida, 9.

Men framgångarna hade inte gått obemärkt förbi. Efter ett första samtal från klubbchefen Stefan Andreasson blev den oprövade Haglund i konkurrens med 15 andra Elfsborg val som ny tränare.

Från mardrömsstart till SM-guld

Starten blev dock en mardröm med tre ynka poäng på de första åtta matcherna. Inför mötet med Örebro råkade Magnus se att ett styrelsemöte var inplanerat med en punkt på programmet.

– Jag förstod vad den innehöll...

Elfsborg vann med 3–0, styrelsemötet ställdes in och resten är ett stycke fotbollshistoria i Borås med SM-guld och medaljer sex år i rad för Haglunds del.

Guldtränaren Magnus Haglund i Elfsborg.
Guldtränaren Magnus Haglund i Elfsborg. Bild: LENNART MÅNSSON

Norska Lilleström blev nästa klubbadress. Målet var att inom tre år bli femma. Och så blev det.

ANNONS

– I Elfsborg spelade vi possession. Men i Norge handlade det om snabba omställningar och fasta situationer. Det var väldigt utvecklande så i dag är jag väl en mix av båda stilarna.

Magnus återvände till Elfsborg, där det blev ännu en medalj. Men också hans största misslyckande.

– Åtta. Jag fick inte alls ut vad jag borde av laget.

Suget tillbaka

I stället blev 2018 ett år med familjen och chans till ett normalt liv med lediga helger.

Men snart var suget tillbaka. Och därför var Magnus inte svårövertalad när klubbchefen Tony Karlsson ringde våren 2019. Att få träna sitt kära HBK såg han som ett kall.

Redan den 7 maj 2019 när Magnus, som HBK-manager, ersatte den sparkade Igor Krulj såg han direkt vad som måste skruvas på.

– Lagets organisation och träningsmängden. Där fanns det förutsättningar att öka och spelarna var också väldigt mottagliga.

Efter att ha avslutat säsongen med fem raka segrar lades i november en grund med mycket fys som sedan spelarna tog med sig in i juluppehållet.

Ska man orka spela så aggressivt som vi gör så måste man träna hårt. Och för att tåla hård träning måste man träna hårt.

– Jag har sällan varit med om en trupp i så bra fysiskt skick som vid omstarten, påpekar Magnus.

Och belöningen? Ännu mer träning.

– Ska man orka spela så aggressivt som vi gör så måste man träna hårt. Och för att tåla hård träning måste man träna hårt.

ANNONS

Spelmässigt fokuserade HBK-managern till en början på försvarsspelet.

– Målet var att minska antalet insläppta mål från fjolårets 34 till högst ett per match och det har vi ju uppnått med råge.

– Därför hade vi genomgångar där vi drog lärdom av hur vi släppte in målen och släppte till chanserna. Vi behövde vässa allt, komma högre upp i press och snabbare krympa ytorna.

– Offensivt skulle vi också jobba vidare på att bli bättre mot samlade, låga försvar som man, som topplag, oftast möter.

Såg potentialen

Det satte också sina spår i värvningarna, där Haglund ville ha mer speed och poäng från kanterna.

– Kantspelarna i fjol gjorde ett bra jobb, men åtta poäng totalt var för lite.

En lösning blev Samuel Kroon från det dåvarande division 1-laget Umeå FC.

– Jag såg potentialen. Men ärligt talat hade jag räknat med att han skulle blomma ut nästa år... medger Magnus.

I stället har Kroon hittills gjort sju mål och elva assist. Lägg därtill Emil Tot Wikström som också har fått sitt genombrott, 7+6 och Boakye 3+1 och kantspelarna har bidragit med 35 poäng!

Men Allsvenskan kräver ännu en nivå.

– Att hämta så många som möjligt från vår akademi är målet, där vi i dag har 18 närproducerade spelare och snittet har legat på sex från start. Vi ska vara regionens lag för det ger både klubbhjärta och engagemang. Och jag är övertygad om att, med vårt sätt att jobba, blir nästan alla bättre med en vinterträning till.

ANNONS

Jag följer väl 25–30 spelare som är intressanta och möjliga med vår plånbok. Från Skandinavien, Allsvenskan, Superettan och ettan.

25–30 spelare på listan

– Men sedan behövs det förstås spetskompetens utifrån också, säger Magnus som har en egen priolista:

Hur många har du på din lista nu?

– Jag följer väl 25–30 spelare som är intressanta och möjliga med vår plånbok. Från Skandinavien, Allsvenskan, Superettan och ettan.

Visst kan man lyckas något enstaka år, men över tid så kostar en åttondeplats i Allsvenskan 90 miljoner. Så vi har en bit kvar.

Men smakar det så kostar det.

– I dag omsätter vi 30 miljoner kronor. Visst kan man lyckas något enstaka år, men över tid så kostar en åttondeplats i Allsvenskan 90 miljoner. Så vi har en bit kvar.

Uppflyttning med LFK, SM-guld, medaljregn och Europaspel med Elfsborg, femteplats med Lilleström och nu – Allsvenskan med HBK. Magnus har uppnått målen i samtliga sina klubbar.

Så vad återstår?

– Jag är fortfarande nyfiken och älskar det här jobbet. För man lär sig hela tiden. Det är en ständigt pågående resa.

ANNONS