Emil Forsberg och Sverige fick till slut måljubla.
Emil Forsberg och Sverige fick till slut måljubla. Bild: Erik Simander/TT

Forsberg sköt blytung EM-seger till Sverige

Svenskt avancemang i EM är inte långt borta. Efter en uddlös start kom Sveriges offensiva maskineri i gång på allvar mot Slovakien. Segerskytt i 1–0-segern: Emil Forsberg från straffpunkten.
– Kul att avgöra matchen, men vi gjorde det som ett lag. Jag är otroligt lycklig, säger Forsberg till SVT.

Det tog lite mer än tre halvlekar för den svenska offensiven att lämna startgropen i årets EM-turnering.

En bit in i andra halvlek mot Slovakien föll helt plötsligt det mesta på plats. Alexander Isak skapade på egen hand, Marcus Danielsons panna visade sin farlighet i offensivt straffområde men framför allt visade Emil Forsberg kyla från elva meter.

Efter att Robin Quaison rivits ner i straffområdet stegade 29-åringen fram och satte det förlösande 1–0-målet i 77:e matchminuten.

– Det är en fantastisk prestation av Robin Quaison att fixa straffen och skönt att sätta dit den, säger Forsberg.

Uddlös start

Annars var det 45 inledande minuter som inte går till EM-historien som de mest händelserika.

Förbundskapten Janne Andersson målade inför matchen upp Slovakien som ett starkt kollektiv, ett väloljat lag, och den analysen såg ut att stämma.

De var sammansvetsade i försvaret, gick sällan bort sig och när möjligheten gavs tog de sig framåt. Men Robin Olsen, som stod för flera vassa parader mot Spanien, fick ändå lämna halvleken utan att ha testats avsevärt.

Samma sak gällde för Martin Dúbravka i det slovakiska målet.

Sverige som hade betydligt mer boll än mot Spanien lyckades periodvis trycka ner Slovakien lågt men att göra något mot ett solitt slovakiskt försvar var lättare sagt än gjort.

Den enda riktigt farliga svenska chansen att bryta dödläget kom när Sebastian Larssons inåtskruvade frispark nådde Lustig som hårt trängd nickade bollen utanför målramen.

Ett uddlöst Sverige fick samla ihop sig i halvlek med uppdrag att få till en scenförändring. Första tio minuterna av andra halvlek var inte helt olik den första, men sedan tog det fart.

Svensk anstormning

Efter dryga kvarten fick Sverige ett anfall som för första gången i matchen fungerade från början till slut. Eller ja, nästan. Det enda som saknades var mål då Ludwig Augustinssons hårda nick på Larssons inlägg räddades av Dúbravka.

Men det var startskottet på en svensk anstormning som dittills inte hade skådats under turneringen.

– Vi gör en halvdan första halvlek, faller för djupt och får press på oss. Vi spelar upp oss i andra. Vi är mentalt starka, vet att vi kan hamna under tryck. Vi visar fantastisk vilja när vi kommer tillbaka i andra, säger Forsberg.

På den efterföljande hörnan nickade Marcus Danielson över från nära håll och någon minut senare sköt Alexander Isak ett skott som styrdes strax utanför.

Janne Andersson ville bygga vidare. Ut med varnade Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson flyttades centralt och Viktor Claesson tog platsen på kanten. Marcus Berg fick ge plats för Robin Quaison.

Strax därpå var Alexander Isak några centimeter från att nicka ledningen till Sverige. Samma 21-åriga anfallare visade några minuter senare prov på sin individuella skicklighet när han dribblade till sig ett skottläge. Men den hårt, lågt placerade bollen räddades fint av Dúbravka.

Till slut fick också Sverige betalt för den offensiva mödan.

Mikael Lustig passade Isak som på ett tillslag friställde Robin Quaison. Den svenske anfallaren petade bollen förbi den slovakiske målvakten, revs ner och domaren pekade på straffpunkten. Fram stegade Forsberg och sköt hårt till höger – 1–0 i 77:e minuten.

Därmed toppar Sverige grupp E på fyra poäng. Spanien och Polen möter varandra under lördagen.

– Vi ville vinna i dag och det är huvudsaken att vi gör det. Vi hittar bättre lösningar i andra och är väldigt nöjda med matchen som helhet, säger Emil Forsberg till SVT.

Nästa svenska match är mot Polen på onsdag, även den i S:t Petersburg.