Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Forsberg i Lausanne.

Forsberg: Hemma-OS en dröm

Han var med i fyra OS och tog två guld. Nu ska den förre ishockeystjärnan Peter "Foppa" Forsberg försöka hjälpa Sverige att få vinter-OS 2026.

Forsberg är en av ett dussintals svenska olympier som rest ned till Lausanne för att företräda Sveriges OS-kandidatur. Guldhjälten 1994, som också var med i Tre Kronors guldlag 2006, tror att ett hemma-OS skulle betyda mycket för Sverige och svenskarna.

- Ett OS skulle belysas överallt. Då får ungdomarna några att se upp till och självklart kommer då fler att börja idrotta, det tror jag absolut. Och inte bara i de större sporterna, man kanske inte har någon isbana i närheten och kan börja med hockey, men så finns det andra sporter som man kan pröva på.

För första gången ska ett OS genomföras enligt Internationella olympiska kommitténs nya normer i Agenda 2020. Det innebär att befintliga arenor ska användas i hög grad, och det nybyggda ska kunna användas i många år efter spelen.

- Det är på tiden. Jag var i Sydkorea (Pyeongchang-OS 2018) och där byggde man en invigningsarena som revs bara några dagar efteråt. Det känns bara fel. Sverige får en möjlighet att sätta standard för hur ett spel kan arrangeras, säger han.

- Vi i Sverige ligger i framkant när det gäller hållbar ekonomi och miljö och allting. Jag hoppas verkligen att Sverige får OS och Paralympics. Det hade varit en dröm att själv få ha varit med och spelat i ett hemma-OS. Nu fick jag inte det, men man får kanske jobba på något sätt med OS om det nu blir av.