Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Foppa besökte Varberg och Unite People

Delade ut pengar till integrationsprojekt

Peter "Foppa" Forsberg kom till Påskbergsvallen för att spela lite fotboll. Han passade samtidigt på att dela ut 50 000 kronor till integrationsprojketet Unite People. – Jag har inte spelat på länge, så man är ju lite ringrostig, sa "Foppa" efteråt.
Foppa kom som ambassadör för ATG:s "Drömfonden", som syftar till att motverka psykisk ohälsa genom idrott och gemenskap. Unite People i Varberg är ett av fyra projekt som har tilldelats en prissumma på 50 000 kronor från Drömfonden, med chans på 100 000 kr till. Bakom Unite People står Adnan Bainca som startade projektet förra året. De ses varje lördagskväll och spelar fotbollsturnering för att integrera, sysselsätta och aktivera ungdomar mellan 13-20 år. 
 – Vi startar för hösten imorgon egentligen. Men vi smygstartade idag med en turnering för att "Foppa" kom hit. Det blev lyckat. Bra väder, fotboll och grillat, säger Adnan Bainca.

Peter Forsberg som för dagen fått på sig en Varbergs BoIS-tröja med nummer 21 på ryggen klagade på formen, trots att han gjorde mål redan efter ett par minuter.
 – Jag försökte täcka lite boll och så. Men jag måste börja träna nu inför Mästarnas Mästares reunion, sa Peter Forsberg.
Då blir det mest barmarksträning, säger han. För någon tid på isen har han inte haft i sommar.
 – Man har ju tusen andra saker att göra, så det blir inte så mycket hockey. Men jag ska spela en välgörenhetsmatch i Stavanger på onsdag tillsammans med Markus Näslund och Zuccarello bland annat. Så vi får se hur det går, sa Foppa.

Unite People låter nyanlända och svenskar spela fotboll tillsammans för att lära känna varandra och öva på språk. Något Foppa är mycket positiv till.
 – Jag tycker det är jättekul att vara ambassadör för det här projektet och komma ut och träffa sådana som Adnan. Att få se vilka krafter det finns ute i samhället som gör sådant här bara för att hjälpa andra. Jag tycker att han gjort ett kanonjobb och kommit en bra bit på vägen, sa Foppa om Unite People.
Pengarna som delades ut till Adnan Baincas projekt var mycket välkomna.
 – Vi sökte pengar för att kunna utveckla projektet. Vi kan boka fler tider och nå ut till fler ungdomar. Vi ska starta upp med tjejfotboll och fotboll för folk med funktionsvariation också, sa Adnan Bainca.
Sen han startade projektet har han lockat över 3600 ungdomar som kommit och spelat fotboll. En av de som brukar vara med varje lördag är Leonard Mulaj.
 – Det är kul att man får träffa så mycket folk från olika kulturer. Samtidigt som det är fotboll så lär man också känna varandra. Det är bättre att man kommer och spelar fotboll än hänger på stan, sa Leonard Mulaj.