Förbundskapten Jon Dahl Tomasson har tagit ut sin första landslagstrupp.
Förbundskapten Jon Dahl Tomasson har tagit ut sin första landslagstrupp. Bild: Perla Gow/TT

Flera nya namn i Tomassons trupp: "Vill se mer"

Jon Dahl Tomasson har tagit ut sin första landslagstrupp som svensk förbundskapten.
Bland de uttagna fanns ett par nya namn, som anfallaren Gustaf Nilsson, förre elfsborgaren Jacob Ondrejka och AIK:s mittfältare Anton Salétros.
– Jag vill se mer av honom, säger Tomasson om Belgienproffset Nilsson.

ANNONS

Tomasson presenterade totalt 26 spelare i truppen som ska samlas i början av nästa vecka. Jättemånga överraskningar bjöd han inte på, men en del spelare får chansen som inte tidigare var en del av Janne Anderssons landslag.

Som Gustaf Nilsson, 26-årig anfallare i belgiska succélaget Union Saint-Gilloise.

– De ser ut att vinna ligan i år och han har gjort det bra, han både gör mål och assisterar. Och jag gillar att han är bra på att hitta till bra ytor. Det är en spelare som jag vill se mer av, säger Jon Dahl Tomasson.

Nej från Jansson

Ett annat Belgienproffs, Antwerpens Jacob Ondrejka, får också chansen. 21-åringen har precis som Nilsson tidigare endast varit uttagen i landslaget under de så kallade januariturnéerna.

ANNONS

– Jag tror att han har gjort fem mål på de sex senaste matcherna. Han kan spela till höger, vänster och i mitten – han är väldigt mångsidig, säger Tomasson.

Den 47-årige dansken kommenterar även uttagningen av AIK:s Anton Salétros (2 januarilandskamper) och Heerenveens Simon Olsson (0 A-landskamper).

– Anton har gjort det bra en längre period i AIK, så det är en spelare som jag vill titta på. Simon Olsson i Heerenveen har spelat i stort sett varje match, en bra kombinationsspelare.

Tomasson har också flera gånger varit i kontakt med Malmö FF:s Pontus Jansson om en eventuell landslagscomeback, men svaret från den 33-årige mittbacken blev nej till slut med tanke på det tuffa spelschema som sannolikt väntar i klubblaget i år.

Saknas gör också spelare som Viktor Claesson, Jesper Karlsson och Robin Quaison. De två förstnämnda är skadade medan Quaison hamnat i frysboxen i saudiska al-Ettifaq.

I truppen finns trots det inte plats för unga talanger som Lucas Bergvall, Sebastian Nanasi och Roony Bardghji, som har varit med i spekulationerna inför uttagningen. Alla tre finns i stället med i U21-landslagets trupp – också ett bra skyltfönster, säger Tomasson.

– Jag vill poängtera att vi har fyra landskamper under det här fönstret, två för oss och två för U21. På samma sätt har vi fyra landskamper i sommar, det är matcher där vi kan jämföra olika spelare och utifrån det fatta rätt beslut kring hur laget ska se ut.

ANNONS

"Otroligt tråkigt"

Den nye förbundskaptenen kommenterar också läget med Kristoffer Olsson, landslagsmittfältaren som har vårdats med respirator sedan i februari. Den blågule förbundskaptenen har redan pratat om Olssons situation med flera av spelarna.

– Det är självklart otroligt tråkigt det som har hänt. Vi kommer att prata mer om det när spelarna samlas.

Sverige möter Portugal i Guimarães den 21 mars och tar fyra dagar senare emot Albanien på nationalarenan i Solna.

Fakta: Den svenska truppen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Viktor Johansson, Rotherham, Kristoffer Nordfeldt, AIK.

Försvarare: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle, Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Hjalmar Ekdal, Burnley, Gabriel Gudmundsson, Lille, Isak Hien, Atalanta, Emil Holm, do, Carl Starfelt, Celta Vigo, Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin.

Mittfältare/anfallare: Jens Cajuste, Napoli, Emil Forsberg, New York Red Bulls, Hugo Larsson, Eintracht Frankfurt, Samuel Gustafson, Urawa Red Diamonds, Alexander Isak, Newcastle, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Simon Olsson, Heerenveen, Viktor Gyökeres, Sporting, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Anton Salétros, AIK, Jacob Ondrejka, Royal Antwerp, Gustaf Nilsson, Royale Union, Anthony Elanga, Nottingham.

ANNONS