Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/124

Fjolårsvinnaren fick se sig slagen

Vind i ryggen när Varbergsloppet avgjordes.

Löpning: Varbergsloppet
Den regerande mästaren Fredrik Bakkman fick se sig slagen efter en hård kamp i täten. Anders Grahl drog iväg på slutet och vann på 31,08. – De låg som plåster på varandra, sa bronsmedaljören Linus Hultman om tätstriden. 
Det var inte den optimala uppladdningen för fjolårsvinnaren Fredrik Bakkman. Under förmiddagen hade han varit ute en timme i orienteringsspåret då han under helgen också deltar i orienteringstävlingen Hallands 3-dagars. Trots dubbla tävlingar höll han ett bra tempo i tätstriden, men fick till slut se sig slagen av Anders Grahl. 
 – Nu när Fredrik är mitt uppe i sin orienteringstävling så kände jag väl att jag borde ta honom. Men det är inte bara att ställa ut skorna mot en sådan gubbe, sa segraren Anders Grahl som springer för Hälle IF.
Trots att Bakkman hängde på bra så var det Grahl som ledde hela vägen.
 – Jag gick upp i ledning efter 1,5 kilometer. Sen var det bara att trämpa på uppåt till 4,5 km innan man fick återhämta sig lite. Det var fantastiskt skönt att få vinden i ryggen sen sista biten. Det fick vi väl i kompensation för att det var 25 grader varmt idag, sa Anders Grahl. 
31,08 blev segertiden, tio sekunder före tvåan Fredrik Bakkman.
 – Jag försökte ligga i kloss så länge som möjligt men han var starkare på slutet, sa Fredrik Bakkman.
 – Jag hade ingen aning om startfältet innan. Men det var ganska starkt såg jag sen när vi skulle starta. Det var bara att försöka bita i och kriga hela vägen. Det brukar passa mig ganska bra att bara grisa på, sa Fredrik Bakkman.
Kändes orienteringen i benen?
 – Det kändes bra fram till sju-åtta kilometer, då började jag bli lite krokig. Jag hade fyra timmar mellan målgång och start. Däremellan försökte jag bara äta och vila så mycket som möjligt, men det är bra träning för mig, sa Fredrik Bakkman.

Damernas tävling var inte lika rafflande, trots att det inte var några jättetider mellan ettan och tvåan. Malin Strand segrade på 36 minuter, 20 sekunder före Madeleine Larsson.
 – Det var en som stack iväg rätt fort i början, men jag hängde på trots att det gick väldigt fort. Sen efter tre-fyra kilometer gick jag om. Sen hörde jag att det var ganska lugnt bakåt. Jag fortsatte i samma tempo, men jag tror de andra saktade ner, sa Malin Strand efteråt.

De första fyra kilometerna i Varbergsloppet går uppför, men det var inget Malin Strand led av.
 – Det var så mycket folk så jag tyckte det gick ganska bra. Jag fick några bra ryggar så jag slapp vinden. Jag gillar den här banan, det är inga rejäla backar så, sa hon.

Det var 1562 kvinnor och män som ställde upp i seniorklassen i Varbergsloppet. Ungefär samma siffror som förra året. Varbergs Gif som anordnar Varbergsloppet är nöjda med antalet deltagare även fast de hade kunnat se ännu fler.
 – Det är viktigt att få folk i rörelse. För att få folk att springa så har vi bland annat anordnat löpgrupper. Det ska vi försöka utöka och göra ett större krafttag för. Det finns ju ingen maxgräns för hur många löpare som får vara med i Varbergsloppet, sa Elisabeth Rehn, tävlingsledare.