18-årige Kaapo Kakko överlistar Matt Murray och ger Finland ledningen med 1–0.

Finland skrällvann mot Kanada i VM-premiären

NHL-spelarna lyser med sin frånvaro och laget har på förhand spåtts få det tufft i VM. Men i premiären mot Kanada visade de finländska lejonen att man blir att räkna med. Finland vann med 3–1 sedan supertalangen Kaapo Kakko blivit tvåmålsskytt.

|

Finland fick bekänna färg direkt i VM när Kanada – en av de stora guldfavoriterna – stod för motståndet i den första gruppspelsmatchen.

Då visade en 18-årig supertalang vägen med ett vackert mål. Kaapo Kakko, som spås att gå bland de två första i sommarens NHL-draft, inledde målskyttet när han gav Finland ledningen 6.47 in i den första perioden.

Glädjen blev dock kortvarig då Jonathan Audy-Marchessault kvitterade för kanadensarna i numerärt överläge dryga minuten efter Finlands ledningsmål.

1–1 stod sig första perioden ut och mittperioden blev mållös. Tidigt i tredje fick sedan Finland chansen i numerärt överläge för första gången i matchen sedan Damon Severson visats ut för crosschecking.

Något man utnyttjade direkt.

Arttu Ilomäki, ny i Luleå kommande säsong, slog in 2–1 från nära håll efter endast sju sekunder.

Ett Kanada i brygga tryckte på framåt men Finland och Kevin Lankinen i målet stod pall. Kaapo Kakko kunde i slutet av matchen fastställa slutresultatet till 3–1 i tom målbur.