Jenni Hiirikoski.
Jenni Hiirikoski.

Finland har lärt läxan

Förlusten för fyra år sedan kom som en riktig chock. Den här gången ska Finland inte gå i samma fälla.

ANNONS
|

Förutsättningarna inför lördagsmorgonens OS-kvartsfinal i Kwandong Hockeycenter i Gangneung är snarlika de i Sotji för fyra år sedan.

Finland, som tagit VM-brons två av de tre senaste åren, har dominerat i mötena med Damkronorna under säsongen och är storfavorit.

- Det var en tung förlust för oss i Sotji, men det gav mig också personligen mycket för min hockeykarriär. Du lär dig ofta av de riktigt tunga förlusterna, säger den finländska lagkaptenen och backstjärnan Hiirikoski.

ANNONS

Hon är en av arkitekterna i Finlands framgångsrika numerära överläge. I gruppavslutningen mot OAR i torsdags gjorde Finland tre mål i den spelformen i 5–1-segern.

Och när man som svensk journalist frågar henne om nyckeln till framgången i powerplay, svarar hon blixtsnabbt:

- Ska jag verkligen berätta det? Hehe, nej, men det är passningsspelet, att det är snabbt och precist.

Hiirikoski är hockeyvärldens bäste back och har vunnit den titeln de fem senaste VM-turneringarna – sex gånger totalt – och i OS i Sotji. Hon säger att det är extra speciellt att möta Sverige eftersom hon till vardags bor och spelar där (i Luleå).

- Det är en stor rivalitet mellan oss – och det är alltid kul att spela mot dem man känner. Det blir nog en rolig match.

Gangneung, TT:s utsände

ANNONS