Frankrike kommer spela final i handbolls-EM.
Frankrike kommer spela final i handbolls-EM. Bild: Henning Bagger/Ritzau/TT

Finallagen klara i handbolls-EM

Det blir Norge och Frankrike som gör upp om EM-guldet på söndag.
– Som det sett ut hittills så är det de två bästa lagen som möts i finalen. Vi kommer behövs höja oss en nivå, det blir spännande, säger Norges Stine Bredal Oftedal.

Norge, som inte förlorat en enda match hittills i handbolls-EM, hade det tufft mot Danmark i den sena semifinalen. Danmark hade mestadels övertaget även om det var en mycket jämn match. Men i slutminuterna tog Norge över totalt och med fem minuter kvar att spela hade norskorna ett fyramålsöverläge (26–22). Då orkade inte Danmark komma tillbaka och norskorna vann till slut med 27–25.

Nora Mørk, som hittills varit den målfarligaste spelaren i mästerskapet fortsatte på den inslagna vägen och gjorde sex mål mot Danmark. Hon är nu uppe i totalt 48 mål.

– Nu är det ren glädje, det är fantastiskt härligt. Det är så skönt att vi tog oss igenom det här, säger Stine Bredal Oftedal i TV6 efter matchen.

Frankrike slog Kroatien

Tidigare på fredagskvällen blev Frankrike klart för final efter att ha besegrat Kroatien med siffrorna 30–19.

Regerande Europamästarinnorna, Frankrike såg ut att gå mot en överlägsen seger efter den första halvleken som slutade 15–5 till Frankrike. Andra halvan blev mer jämn men Kroatien lyckades aldrig komma riktigt nära.

– Det var en tuff match men vi hade ett fantastiskt försvar. Det var inte perfekt, men vi tog oss vidare, säger Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz till mästerskapets officiella hemsida.

Ryssland femma

Finalen spelas 18.00 på söndag. Bronsmatchen mellan hemmanationen Danmark och Kroatien spelas 15.30.

Tidigare under fredagen spelades matchen om femteplats mellan Ryssland och Nederländerna. Efter en jämn första halvlek tog ryskorna kommandot i den andra halvleken och besegrade Nederländerna med 33–27 efter bland annat sex mål från Polina Vedekhina.