Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

FIK klockar för nya tider

En av Hallands mest klassiska föreningar, Falkenbergs IK, firar 100 år idag. Ordförande är Ulla Schakonat, en kvinna som varit med ända sedan 1940-talet. - Jag är förhoppningsfull för föreningens framtid, men vi har svårt att växa på grund av ledarbristen.
Med hundra år på nacken finns det mycket att minnas tillbaka till. Namn, årtal, rekord, tävlingar och fester. Falkenbergs IK ska ge ut en jubileumsskrift och arbetet är i full gång.

Den förra kom 1956, och var till 50-årsjubileet.

1956?

- Ja, då var det uppfattningen att föreningen bildades 1906. Men då hade man inte hittat beviset att klubben kom till 1901, berättar Ulla Schakonat.

Det var apotekare Humbla, som liksom hos en annan av årets 100-åringar, Falkenbergs Skytteförening, var den drivande. I hans trädgård, belägen i kvarteret Lejonet, mellan Köpmansgatan och Apoteksgatan, spelade medlemmarna fotboll och sprang löptävlingar.

- Det har varit många olika idrotter i klubben, berättar UIla (se faktaruta).

Klubben har haft många namnkunniga ledare och aktiva på sin medlemslista.

Erik "Spänst" Svensson, Olga Månsson, Solveig Gustafsson, Erik Johansson, Gösta Malmgren, Stig Pettersson...

Ulla Schakonat blev ordförande första gången 1986.

- Jag hade varit med i många år, både som aktiv och ledare och det var väl inte direkt någon kö för att bli ordförande, säger hon.

Ullas specialgrenar var kasten. Först slungboll, sedan kula, spjut och diskus.

- Jag har nog fortfarande klubbrekordet i spjut, säger hon.

En sjätteplats i diskus i SM är hennes största framgång. Sedan tränade hon Elisabeth Torbjörnsson, senare i landslaget.

Att sådana som Elisabeth, Mikael Bernhardt, Magnus Skog-lund och Joakim Johansson nått sina stora seniorframgångar i andra klubbar är logiskt.

- När ungdomar går ur skolan lockar inte Falkenberg längre. Det finns små möjligheter till arbete och högre utbildning. Sedan är vår klubb inte tillräckligt stor för att kunna satsa ekonomiskt, säger Ulla.

- Men det känns roligt att de kunnat vara i klubben en del av tiden och jag hoppas vi har kunnat och kan bjuda på en förnäm sysselsättning för ungdomen, säger Ulla.

Men exempelvis Mikael Bernhardt tog SM-medaljer och var med i landslaget under sin tid i Falkenbergs IK.

Vad gäller ekonomin har den alltid varit sund. Sedan 1982 är Falkenbergs Stadslopp en av de viktigaste inkomstkällorna. Loppet grundades av Erling Andersson tillsammans med några and-ra aktiva löpare och han tillsammans med Henry Engström har varit de två viktigaste drivkrafterna.

Idag är det friidrott och gymnastik som står på programmet i klubben.

- Gymnastiken har alltid varit levande. Det finns de som varit med i femtio år. Idag är det en grupp män och en grupp kvinnor som gymnastiserar.

- Dessutom har vi tai chi.

Eldsjälen inom gymnastiken var Stig Pettersson och en klubb som Falkenbergs IK har haft många eldsjälar genom åren. Det finns inte utrymme att nämna alla.

Ulla själv är en, men i höst lämnar hon ordförandeposten.

FOTNOT: Ni som vill veta mer om föreningen kan besöka dagens öppet hus i Stadshuset. FIK kommer även att producera en jubileumsskrift.