Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Tio år i gulvit klädsel för ”Falkenbergs bästa Karlsson”

Ingen spelare i Falkenbergs FF har upplevt lika många känsloladdade matcher som Tobias Karlsson. Och tio år ska bli fler för mittbacken från Hälsö.
– Jag vill inte lämna innan vi har etablerat oss i Allsvenskan på riktigt, säger Karlsson.

Den 22 mars 2011 kom beskedet som många länge hade väntat på. Till slut hade Falkenbergs FF bestämt sig och kommit överens med Torslanda om övergången för en då 22-årig mittback vid namn Tobias Karlsson.

– Min agent fixade en provträning för mig. Jag var väl där i två månader innan kontraktet skrevs på. Vi brukar kalla det världens längsta provträning så antagligen imponerade jag inte tillräckligt mycket, skrattar Karlsson.

Den första säsongen blev det 18 matcher i Superettan innan han året efter cementerade sin plats i startelvan.

– När jag kom var vi ett lag på nedre halvan i Superettan, men under mitt tredje år började det verkligen hända grejer, säger han.

2013 ”klaffade allt” för FFF

Ja, 2013 är ett år som alla med sympatier för Falkenbergs FF gärna blickar tillbaka på. Ingen, inte ens de själva, hade väl trott att laget som hösten innan räddat kontraktet i ett nervigt kval mot Forward nu skulle vara ett topplag. Men så var fallet.

– Det året klaffade verkligen allt, självklart är det ett av de bästa minnena jag har från åren här. Vi slog till exempel Hammarby borta med 3-0, säger Karlsson.

Men Falkenbergs hade inte varit Falkenbergs FF om det ändå inte skulle bli spännande mot slutet.

– Vi tappar 2-0 till 2-2 mot Degerfors i näst sista omgången innan vi får en straff på stopptid. Naturligtvis missar vi den och sen i sista matchen (mot Ängelholm) släpper vi in 0-1 på hörna tidigt. Jag tror inte att vi hade släppt in något mål på hörna innan på säsongen. Man undrar ju varför vi alltid ska krångla till det, skrattar Karlsson.

Allt har dock inte alltid varit frid och fröjd för Tobias Karlsson i FFF-tröjan. Efter succén under klubbens första allsvenska säsong, där Karlsson var given, så tog skadehelvetet vid.

– Det var tufft, väldigt tufft. Det är än idag fortfarande jobbigt att tänka tillbaka på, säger han.

Tobias Karlsson brottades med en hälseneskada som ingen fick bukt med. Comebacker följdes hela tiden av nya bakslag.

– I början av 2016 spelade jag skadad. Jag gick på tre voltaren om dagen men hade ändå så ont att jag inte kunde gå, säger Karlsson och fortsätter:

– Sen fick jag domen att jag skulle vara borta 8-11 månader. Det fick mig faktiskt att må bättre, då fanns det ett datum då allt skulle kunna vara bra igen.

Hade du tankar på att lägga av?

– Egentligen inte. Jag hann aldrig komma dit, jag var så extremt fokuserad och tävlingsinriktad och alla sa till mig att det kommer bli bra. Då är det bara att borra ner huvudet och köra. Jag tror att det hjälpte mig att jag verkligen trodde på det, annars hade jag inte kämpat lika bra.

Karlsson kom tillbaka 2017

Falkenbergs FF lät honom rehabilitera och i slutet av 2017 var Tobias Karlsson tillbaka. 2018 var han åter given i den backlinje som på nytt var med och tog FFF tillbaka upp i fotbollens finrum.

– All heder till Håkan (Nilsson, sportchef) och alla andra ledare. Jag kände deras stöd hela tiden och visste att jag skulle få vara med och slåss om en startplats igen när jag var hel, säger han och fortsätter:

– Alla personer i klubben ligger mig väldigt varmt om hjärtat och Falkenbergs FF har gett mig en extremt fin karriär och en bra fotbollsutbildning.

Vad säger då sportchef Håkan Nilsson om värvningen som visade sig bli ett ständigt återkommande inslag i FFF-elvan?

– Det är väl en av de sämsta värvningarna jag har gjort, skrattar Nilsson innan han tillägger:

– Tobias står för det som vi önskar att en FFF-spelare ska stå för. Han har blivit en bärande person både på och vid sidan av plan som står upp för Falkenbergs FF. Idag ser vi honom som en falkenbergare på alla sätt.

Faktum är att det finns en tydlig koppling mellan Tobias Karlsson och FFF:s framgångar. De säsonger som Karlsson har haft skadeproblem har också laget haft problem, delvis med undantag för 2015.

Har du varit nära att lämna någon gång?

– Det fanns intresse både 2013 när vi gick upp och efter den första allsvenska säsongen 2014, men det blev aldrig tillräckligt konkret.

Vad var det för klubbar?

– Det var allsvenska klubbar i några av de större städerna i Sverige.

Idag har Tobias Karlsson hunnit bli 32 år gammal och sedan åtta månader tillbaka även pappa till Winston. Men någon tanke på att lägga av finns inte.

– Jag kommer fortsätta så länge som ledarna i FFF tycker att jag kan bidra. Jag känner en extrem hunger fortfarande, det är så extremt kul att ha varit med från start och se det som vi har byggt upp. Vi växer in i den allsvenska kostymen och vi vill tillbaka. Jag vill inte lämna innan vi har etablerat oss i Allsvenskan på riktigt, avslutar mittbacken.

Läs mer: Annan försvarare lånas ut från FFF

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här