Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Tim Erlandsson mardrömslika vår

Allt var som upplagt för Tim Erlandssons stora comebacksäsong. Då kom de dubbla bakslagen för Falkenbergsmålvakten.

Även om mycket har varit oklart kring den kommande allsvenska säsongen har en sak stått klar. Falkenbergs FF har haft två stabila målvakter som båda konkurrerat om förstaplatsen mellan stolparna. Johan Brattberg och nyförvärvet Tim Erlandsson.

För den sistnämnda var tanken att säsongen skulle bli extra speciell.

Efter några mörka år i England återvände han till Sverige för spel i Superettanlaget IK Frej - men det blev aldrig några seriematcher. Parterna kom överens om att avsluta avtalet och Erlandsson berättade sedan öppet om sin psykiska ohälsa.

- Jag kände mig väldigt ensam i England och umgicks inte med så många på fritiden. Sedan var det som om jag inte hade så mycket annat i livet mer än att vara fotbollsspelare, vilket skapade en enorm press på fotbollsplanen. Därför var det nödvändigt för mig att ta en paus, säger han.

Erlandsson flyttade tillbaka till barndomsstaden Halmstad. Han började läsa kurser på högskolan, flyttade ihop med flickvännen Rebecka och fick så sakteliga tillbaka fotbollslusten. Under hösten 2019 tränade han med Halmstad BK och den 29 november presenterades han som nytt nyförvärv i Falkenbergs FF.

- Jag kände mig redo igen. Efter att ha tagit en paus från fotbollen i ett år utvecklades jag mycket som människa. Jag hittade en mer stabil grund utanför fotbollsplanen. Och just därför blev det roligt att spela fotboll igen. Pressen försvann när jag inte "bara var en fotbollsspelare".

Dagen som skulle förändra allt för Tim Erlandsson

Under försäsongen stod Erlandsson för några imponerande insatser.

- Jag kom direkt in i gruppen. Och i matcherna kände jag att jag var tillbaka på allvar.

Då kom det första bakslaget.

28 april 2020. En vanlig träningsdag som kom att sluta i katastrof. Det var när Erlandsson skulle göra en sidledsförflyttning som han kom snett. Och direkt kände han att någonting knäppte till i knät.

- Det var ingen omedelbar smärta så jag trodde först att det var en stukning och att jag skulle vara tillbaka inom några veckor.

Men det skulle visa sig vara betydligt värre än så. Efter läkarutlåtande stod det klart att det rörde sig om en skada på korsbandet och menisken - något som tvingade Erlandsson till operation.

- När läkarna sa att jag inte skulle kunna spela fotboll på nio månader kom tårarna. 2020 skulle ju bli mitt år.

Efter operationen kom nästa bakslag. Just när Erlandsson hade kommit igång med rehabträningen började han känna en konstant värk i det nyopererade knät.

- Efter att läkarna först kunnat utesluta både blodproppar och corona lämnades mitt blod in på odling. Då såg man att det rörde sig om en bakterietillväxt i knät som orsakats av operationen.

Han fortsätter:

- Så, då var jag tvungen att genomgå ytterligare en operation för att få bort bakterierna.

Enligt Erlandssons läkare är det bara en av hundra som råkar ut för en bakterieinfektion i samband med en menisk- och korsbandsoperation.

- Man tycker ju att det inte borde hända. Men jag hade helt enkelt maximal otur.

Natten efter den andra operationen kunde Erlandsson bara sova i 45 minuter. Smärtan var olidlig och vetskapen om att han skulle bli liggandes på sjukhuset helt ensam gjorde sig påmind.

- Det är ju coronatider så inte ens min sambo fick hälsa på. Så, jag låg på sjukhuset helt ensam i över en vecka. Det var tufft.

Hur fick du dagarna att gå?

- Jag fick min dator överlämnad och som tur var startade Bundesliga. Så, jag kunde fördriva tiden med att kolla lite fotboll iallafall.

Fast besluten om att komma tillbaka

Med tanke på att Erlandsson historik med psykisk ohälsa var det nog många som drog efter andan när nyheten om korsbandsskadan annonserades. Men när tidningen träffar Erlandsson har han ett leende på läpparna. Knät har läkt fint efter andra operationen och rehabträningen pågår för fullt.

De mörka molnen är ett minne blott.

- Någonstans var det tur i oturen att skadan kom nu och inte när jag var i England. Då kan jag inte ens föreställa mig hur jag hade mått.

Han fortsätter:

- Jag har min sambo som är ett otroligt stöd, min familj nära till hands och lagkamrater som finns där. Som sagt, jag har en mycket mer stabil grund att stå på utanför fotbollsplanen och därför kan jag hantera motgångar på ett annat sätt idag.

Erlandsson fyller 24 i år och har kontrakt med Falkenberg som sträcker sig över 2021.

- Jag är fortfarande ung och har ytterligare ett år kvar på kontraktet. Nu ska jag fokusera på att ta mig tillbaka. 2021 får bli mitt år istället.

Läs mer: Klart med ny FFF-målvakt

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här