Tatueringen som hyllar familjebanden

Att flytta från Nederländerna gav en stor saknad. Det fick Sander van Looy att tatuera sig för första gången i livet.

ANNONS
|

På söndag spelar Falkenbergs FF mot AIK. En av de som ingår i det allsvenska laget är Sander van Looy.

Han växte upp i staden Epe i de centrala delarna av Nederländerna i en familj där fotbollen hade en stor och viktig del. Och han började representera laget i grannstaden tre mil bort, Pec Zwolle, vid tolv års ålder.

- Min mormor och morfar missade aldrig en enda hemmamatch jag spelade och min morfar är nästan fanatisk. De har skaffat abonnemang så de kan se matcherna här i Sverige och min yngre bror spelar fortfarande i Pec Zwolle, säger Sander.

ANNONS

Familjen framför allt

Han tog sig upp till U21-laget innan skadeproblemen inleddes, vilket resulterade att hans kontrakt inte förlängdes. Mittbacken gick klubblös under ett och ett halvt år. Fram till i vintras.

- Alla klubbar som var intresserade var utanför Nederländerna. Jag visste att jag skulle lämna min familj och inte träffa dem lika ofta. Och familjen är det som betyder mest för mig.

När han kom till Sverige och Falkenberg hade han inget bläck på kroppen.

- Idén fanns redan där. Från början var tanken att tatuera in "family first", men jag ville att begynnelsebokstaven i namnen på min mamma, pappa, två bröder och morföräldrar skulle finnas med. Därför blev det på spanska.

Mamma Ilona, pappa Robbert, yngre brodern Ferdi, äldre brodern Patrick, morfar Rinus, mormor Lientje och morbror Marcel finns på baksidan av hans vänstra överarmen. Där står texten "La familia es primero". Ordagrant översatt till svenska "familjen först".

Efter lite rådfrågning med ett par lagkamrater valde han en tatueringsstudio i Falkenberg. Sander hade en klar bild av hur han ville att tatueringen skulle se ut. Efter vissa små justeringar gjorde han slag i saken.

- Några av grabbarna från laget följde med eftersom det var min första och jag var lite rädd. Men tatueraren gav mig en bra känsla och sa att jag valde rätt ställe att tatuera mig, säger han och tillägger att det inte gjorde ont.

ANNONS

Annorlunda resa hem

Dock fanns det en viss skepticism till det hela på hemmaplan. Mamma Illona var innan inget större fan av kroppskonsten.

- Men när jag berättade om själva tanken med den och såg slutprodukten gillade hon den.

Senaste gången han åkte hem till familjen var en månad sen, när laget hade ett kortare avbrott i den utdragna försäsongen

- Det var väldigt konstigt att vara hemma. Allt var stängt och jag kunde inte ens krama mina morföräldrar. Men som tur förstår dem sig på dagens teknik, så vi facetimear nästan varje dag. När jag ser dem känns det inte som att de är så långt bort.

Och med den svarta texten på överarmen har han dem alltid sig nära.

Del 1: Trotjänaren hittade inspiration i sagans värld

ANNONS