Sverker Nilsson om Örebros misstag

Spelare kräktes före matchen, men spelade ändå mitt i coronapandemin. Örebro har anmälts till Svensk elitfotbolls disciplinutskott för att ha brutit mot regelverket kring coronaviruset.
– Det är helt oacceptabelt, säger Falkenbergs FF:s läkare Sverker Nilsson.

ANNONS
|

Fem, sex Örebrospelare i söndagens fotbollsallsvenska möte med Sirius (1–2) spelade matchen trots att de börjat må illa på bussen på väg mot Uppsala och under uppvärmningen.

Bortalaget meddelande aldrig hemmalagets klubbläkare Jakob Johansson, som hade haft mandat att stoppa spelarna från spel, om sjukdomsfallen och händelsen har anmälts till Svensk elitfotbolls, Sef, disciplinutskott. Örebros agerande kan ha brutit mot Sefs regelverk kring covid-19.

– Vi riskerar en erinran, en varning eller böter. Jämför man med en fotbollsmatch kan man säga att en erinran motsvarar en tillsägelse från domaren medan en varning är mer formellt: "Brister ni på det här sättet igen kommer konsekvenserna bli hårdare”, säger Örebros vd Simon Åström till Nerikes Allehanda.

ANNONS

– Det är allvarligt, och den kommer vi göra en anmälan på för protokollet ska vi följa. Sedan är det en lycklig utgång på det. Men det är fortfarande allvarligt att det brister i rutinen. Det kommer göras en anmälan på det, säger Per Eliasson, chef för matchdelegater vid Svensk elitfotboll, till Expressen.

Falkenbergs FF:s klubbläkare Sverker Nilsson är starkt kritisk till ÖSK:s agerande.

– Det är helt oacceptabelt. Jag tror att detta misstag fick hända eftersom lagläkaren inte fanns med på resan, men det är inte okej någonstans.

Hur känner ni i FFF inför att möta Örebro i framtiden?

– Jag tror inte att det påverkar oss i stort. Det är ett misstag som inte kommer hända igen. De får rannsaka sig själva och sedan gå vidare.

Örebros manager Axel Kjäll misstänker att spelarna drabbades av matförgiftning i Örebro före avresan till Uppsala. På bussen till arenan Studenternas IP fyllde spelarna i det Johansson benämner som intygen, självskattningsformulären.

– Vi gick igenom formulären och såg att ingen spelare påvisade något symptom, säger Axel Kjäll och fortsätter:

– Precis innan vi ska gå ut till uppvärmningen får jag information att det är en spelare som känner sig lite dålig, han har känt sig lite dålig på bussen men kommer precis innan uppvärmningen och informerar vårt medicinska team att han mår lite dåligt.

ANNONS

– Under uppvärmningen är det flera personer som börjar må illa. En, två spelare kräks, någon får sura uppstötningar och någon känner sig dålig i magen. Så det var väl fem, sex spelare som var drabbade. Den informationen får vi efter uppvärmningen, 15 till 20 minuter innan matchstart.

TT: Spelade samtliga spelare matchen?

– Ja.

Illamående är ett av symptomen för coronaviruset.

– Kräkningar är visserligen inte det vanligaste symptomet men i det här läget ska man inte in på en arena och sprida det vidare, oavsett vad det är man har, säger Jakob Johansson.

Örebros manager Axel Kjäll:

– Det är klart att det är något som vi måste värdera och titta på i efterhand, hur vi skulle ha agerat. Där och då, i och med att symtomen kom så hastigt, att de kom samtidigt på flera (spelare) och att vi hade ätit mat tillsammans, var matförgiftning det resonemanget som vi hade där och då. Sedan får vi titta på om vi skulle gjort på något annorlunda sätt.

TT: Varför hade inte han (Jakob Johansson) fått informationen?

– Det är väl precis en sådan sak vi måste utvärdera sinsemellan. Kommunikation är ju extremt viktigt och det är klart att när vi är på bortamatcher är det viktigt att vi har kommunikation med dem som är på plats. Sedan får vi titta på om det har brustit och i så fall var det ska ha brustit. Vi får värdera om vi skulle ha kommunicerat på ett annat sätt. Jag kan förstå honom till viss del.

ANNONS

Hammarby bröt mot regelverket när Zlatan Ibrahimovic besökte lagets omklädningsrum i samband med en hemmamatch mot Östersund. Då fick klubben en erinran.

Fakta: Fotbollens smittregler

I maj fastställde intresseorganisationen Svensk elitfotboll ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapandemin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverket kan ses i sin helhet här.

Klubbläkarens viktiga roll:

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

Ankomst till arenan:

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

Områden med begränsad tillgång:

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

Sanitära riktlinjer:

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

Transporter:

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

ANNONS