Falkenbergs klubbchef Patrik Lundgren och tränare Hasse Eklund.
Falkenbergs klubbchef Patrik Lundgren och tränare Hasse Eklund. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Spelarna hamnar i skuggan av huvudtränaren

Falkenbergs FF:s spelare får räkna med att gå ner i lön när man åkt ner i Superettan. Det gäller även tränaren Hasse Eklund som är bäst betald i gänget.

ANNONS
|

Om ett par dagar går vi över till år 2021. Då kommer även uppgifterna kring taxeringsåret 2020 att vara tillgängliga. Men HN har, liksom i Varbergs Bois fall, kikat närmare på lönerna i Falkenbergs FF för 2019.

För FFF:s del ligger de på ungefär samma nivå som i år.

– Det har inte hänt så mycket. Det är samma löner eftersom vi spelat i Allsvenskan båda åren, säger klubbchefen Patrik Lundgren.

Däremot får man, förstås, räkna med en lönesänkning i Superettan.

– Det är svårt att säga exakt, men lönerna går ner kanske 15 procent skulle jag tippa utan att ha kollat igenom alla avtal, säger Lundgren och fortsätter:

ANNONS

– I FFF är det en lön för Allsvenskan och en för Superettan så det är tydligt och klart. Går sen avtalet ut och vi vill förlänga då är det naturligtvis en ny förhandling.

Säsong som präglats av covid-19

Trots att säsongen präglats av covid-19, och framför allt inneburit publiktapp är inga nedskärningar aktuella.

– Man kan väl säga att prognosen är ganska god tack vare försäljningar som Jesper Karlsson (från Elfsborg till AZ Alkmaar), John Björkengren (till US Lecce) och solidaritetsersättning på Niclas (Eliasson, Nimes).

– Vi har varit kostnadsmedvetna och har en grund att stå på 2021. Sen blir det mycket mindre pengar i Superettan, men tack vare en sund ekonomi ska vi klara av den organisation vi har. Och det finns en hög målsättning. Vi hoppas kunna studsa tillbaka snabbt.

Hade det funnits en lönetabell för Allsvenskan 2019 säger Patrik Lundgren att Falkenbergs FF då haft minst budget av alla föreningar.

2020 har man lämnat jumboplatsen.

– Jag vet inte de andras ekonomier, men vi kanske har lite högre än till exempel Varbergs Bois och även Mjällby, men vi är bland de lägsta.

Kikar man på spelartruppen så är Hampus Nilsson (som nu spelar i Trelleborgs FF) och Christoffer Carlsson bäst betalda. Och här understryker vi att summan från Skatteverket, även kallad årlig beskattning, kan grunda sig på mer än en inkomst. Både Per Karlsson (nu i Tvååkers IF) och Tobias Englund har exempelvis byggfirmor.

ANNONS

– Spelare och ledare kan ha inkomster vid sidan om. Det är inget vi går in och tittar på, säger Patrik Lundgren.

Huvudtränare Hasse Eklund hade över 821 000 kronor i lön 2019, vilket kan jämföras med kollegan ”Jocke” Persson i Bois på strax över 527 000 kronor. Här ska man understryka att Bois spelade i Superettan då. Samtidigt hade Persson dubbla roller, både som tränare och sportchef.

Slår man ut summan för Eklund över ett år så landar den på 68 000 i månaden.

– Jag kan inte bekräfta den siffran. FFF har inte den högsta tränarlönen i Allsvenskan men tränarna är viktiga och det är ju ett yrke i ett, två kanske tre år. Det är inte lika tryggt som en tills vidare-anställning, säger Lundgren och fortsätter:

– Det finns 16 arbeten som huvudtränare i Allsvenskan, men man är inte huvudtränare i 45 år, därav att tränarna har en något högre lön.

Får även tränarna sämre betalt i Superettan?

– Ja.

Läs mer: Så mycket tjänade FFF-spelarna 2018

ANNONS