Så slutar Superettan enligt Hallands Nyheters reportrar

Äntligen är det dags för fotbollspremiär! Som vanligt är Superettan ytterst svåranalyserad men vi har gjort ett försök. Här är HN:s sportredaktions profetior för den kommande säsongen.

ANNONS
|
<strong id="strong-b2563a8900bfdc690072b7b1317761ff">Simon Carlsson</strong>
Simon Carlsson Bild: Annika Karlbom
Bild: MICHAEL ERICHSEN

1. Gif Sundsvall

0
Det brukar heta att bra anfall vinner matcher och bra försvar vinner serier. Men i Superettan är det ofta av yppersta vikt att få in mycket bollar framåt och inget lag har större potential i offensiven än Gif Sundsvall. Linus Hallenius och Pontus Engblom bildar seriens på förhand absolut vassaste anfallspar och med en stark trupp i övrigt ser jag ”Giffarna” som favoriter.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

2. Trelleborg

0
Cupframgången kom som en överraskning för många, men faktum är att Trelleborg har ett väldigt starkt lag på papperet. Något av en flopp i fjol när man fick kvala sig kvar via straffar mot BP. Sedan dess är ett halvt nytt lag av klasspelare (för nivån) på plats och kan Hampus Nilsson hitta 2018-formen längst bak kommer TFF nå långt.
Bild: NICKLAS ELMRIN

3. Falkenbergs FF

0
Falkenbergs FF hade något intressant på gång under första halvan av 2020, men misstagen blev för många och för kraftigt utnyttjade på allsvensk nivå. I år tror jag att FFF bara kommer bli bättre och bättre ju längre säsongen går. Adam Bergmark Wiberg är en potentiell skyttekung i Superettan.
Bild: KRISTER ANDERSSON

4. Helsingborg

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

5. Jönköpings Södra

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

6. Västerås

0
Bild: SIMON HASTEGÅRD

7. Akropolis

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

8. Gais

0
Bild: KRISTER ANDERSSON

9. Öster

0
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

10. AFC Eskilstuna

0
Bild: JOHAN BOREHED

11. Norrby

0
Bild: JESPER ZERMAN

12. Vasalund

0
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

13. Örgryte

0
Hur lång tid kommer det ta för den nya tränarduon att sätta spelet i Öis? Det är nyckelfrågan för de rödblå den här säsongen. Man har gått mållösa från fem av åtta träningsmatcher och bara mot Lindome lyckades Öis göra mer än ett mål. Det kan bli en lång säsong.
Bild: MAXIM THORE

14. Brage

0
2019 kvalade Brage till Allsvenskan. Men nu tror jag att det blir kval åt andra hållet. Ekonomin är usel och klubben tvingas till en extra kontrollbalansräkning för att klara elitlicensen. Truppen är tunn och det vill till att exempelvis Robbin Sellin hittar tillbaka till storformen från då.
Bild: CARL SANDIN

15. Värnamo

0
Ett lag som verkligen stått för spridda skurar under försäsongen. Men trots 3-3 mot IFK Göteborg i genrepet så har målskyttet varit ett stort problem. I sex matcher har nykomlingen lämnat planen mållös och det vill nog till att HBK-förvärvet Crespo Kamara hittar gammal klass.
Bild: PETTER ARVIDSON

16. Landskrona

0
Kvalade sig upp på Dalkurds bekostnad i höstas. Truppen har spetsats till med förre FFF-anfallaren Erik Pärsson som vi vet kan göra bra ifrån sig i Superettan. Men vilken form kommer han i efter sin svåra skada? Det blir bara ett år i eliten den här gången för de svartvita.
<strong id="strong-42fd58695755c52c21669d89944fc18c">Mattias Nilsson</strong>
Mattias Nilsson Bild: Annika Karlbom
Bild: MICHAEL ERICHSEN

1. Gif Sundsvall

0
Har värvat en hel del som Robert Lundström, Erik Andersson och Davir Blazevic, men den som sticker ut är förstås Linus Hallenius. Tillbaka från bänken i IFK Norrköping. För bra för Superettan. Potentiell skyttekung.
Bild: NICKLAS ELMRIN

2. Falkenbergs FF

0
Kors i taket! Falkenbergs FF går upp på studs -direkt utan kval. Underpresterade i fjol och tappade poäng i fel matcher. Annars hade man spelat allsvenskt även i år. Visst backpjäser och rutin har försvunnit i Calle Johansson och Tibor Brink Joza, men Kalle Björklund blir ett lyft – om han får hålla sig skadefri. Adam Bergmark Wiberg verkar vara en pålitlig målskytt, i Stefan Rodevåg-klass, en som man kan förvänta sig minst 15 baljor ifrån. Och där hade ju FFF problem. Inte bara i fjol. Nyckeln blir också att Hasse Eklund ser till så alla rutinerade rävar behåller glöd och motivation
Bild: MICHAEL ERICHSEN

3. Västerås

0
Gjorde ett starkt cupspel och tog sig ända till kvartsfinal. Men VSK har hela tiden stegrat sedan Thomas Askebrand kom till klubben. I år tror jag de kan utmana på allvar och snuvar både HIF och Trelleborg på en kvalplats.
Bild: KRISTER ANDERSSON

4. Helsingborg

0
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

5. Trelleborg

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

6. Gais

0
Bild: KRISTER ANDERSSON

7. Öster

0
Bild: SIMON HASTEGÅRD

8. Akropolis

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

9. Jönköpings Södra

0
Bild: CARL SANDIN

10. Värnamo

0
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

11. Örgryte

0
Bild: MAXIM THORE

12. Brage

0
Bild: PETTER ARVIDSON

13. Landskrona

0
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

14. AFC Eskilstuna

0
Ingen superkoll på AFC. Ser att de har två stycken som tidigare lirat i halländska klubbar: Viktor Götesson i Falkenbergs FF och Bois flopplån av Lawson Sabah (då i Blåvitt).
Bild: JOHAN BOREHED

15. Norrby

0
Spelade till sig en elfte plats i fjol, men får det ännu svårare i år. Fin värvning i Bubacarr Jobe från Mjällby AIF dock.
Bild: JESPER ZERMAN

16. Vasalund

0
Blunda och peka? Måste erkänna att jag inte har sån koll på Vasalund annat än att de vann norra ettan i klar stil och senast var uppe i Superettan 2009. Har plockat in fem nya försvarare och Dalkurds målvakt Filip Anger. Det kan nog behövas.
<strong id="strong-5958919a14c79826510e9716707aa204">Ludwig Billengren</strong>
Ludwig Billengren Bild: Annika Karlbom
Bild: MICHAEL ERICHSEN

1. Gif Sundsvall

0
Pontus Engblom, Robert Lundström och Linus Hallenius. Det är de största stjärnorna i det här Gif Sundsvall och de tre hemvändarna hade platsat i flertalet allsvenska lag. Så, varför vinner ”Giffarna” serien? För det första borde det varit ett topplag redan i fjol, men efter en djup svacka landade laget till slut på en sjätte plats. Till den här säsongen har sportchef Urban Hagblom sett om sitt hus, spetsat lite här och lite där, och det finns gott om rutin samtidigt som flera ynglingar blivit ett år äldre. Kan Gif Sundsvall bara undvika en lika djup svacka som i fjol finns det inget annat än att laget slåss i toppen.
Bild: KRISTER ANDERSSON

2. Helsingborg

0
Håller ”Granen”? Det är väl egentligen det stora frågetecknet, både i HIF och landslaget. Spelar landslagskaptenen går Helsingborgs IF upp. Så enkelt är det. Truppen ska dessutom vara tillräckligt bra för att studsa tillbaka upp i allsvenskan direkt. Nye tränaren Jörgen Lennartsson har en meritlista som få andra tränare i superettan, men det ska tilläggas att hans senaste uppdrag i Lillestrøm slutade i stort fiasko (klubben degraderades för första gången på 44 år). Men det råder inte bara orosmoln kring HIF. Anfallaren Anthony van den Hurk stannade, vilket var enormt viktigt, nyförvärv som Willhelm Loeper och Viktor Lundberg ser hyperintressanta ut och flera yngre spelare, som Jakob Voelkerling Persson och Assad Al Hamlawi, redan känt på spel på toppnivå, Rasmus Jönsson och Andreas Landgren är kvar. Dessutom har HIF superettans i särklass vassaste målvaktspar med Anders Lindegaard och Kalle Joelsson.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

3. Trelleborg

0
Det är lätt att dra för stora växlar av svenska cupen, och TFF kan mycket väl bli ytterligare ett exempel som läggs till lag som dalar efter tidig toppform (laget åkte ur i kvartsfinal efter förlängning mot Hammarby). Men! Det är ett lag med mycket kvalitet. Sportchef Salif Camara Jönsson har hämtat in allsvensk rutin i Johan Blomberg, Dzenis Kozic och Jesper Modig. Kvar sedan tidigare finns bland annat skickligt Haris Brkic, stabile mittbacken Fredrik Liverstam och pålitligt Måns Söderqvist. I fjol klarade sig TFF kvar i superettan med nöd och näppe, straffar avgjorde i kvalet mot Brommapojkarna. Ett bottenlag då, men det har ju visat sig förut att lag som kvalat sig kvar kan gå upp året efter….
Bild: MICHAEL ERICHSEN

4. Jönköpings Södra

0
Bild: NICKLAS ELMRIN

5. Falkenbergs FF

0
Fågel, fisk eller mittemellan? Det blir nog någonstans mittemellan. Hasse Eklund har implementerat ett nytt spelsystem och -idé under försäsong och det har stundtals sett riktigt intressant ut. Men de värsta barnsjukdomarna verkar finnas kvar och i de sista träningsmatcherna har laget knappast rosat marknaden. Förmodligen kommer FFF göra en hel del mål framåt med Adam Bergmark Wiberg och Edi Sylisufaj i spetsen. Men försvarsspelet har sett ganska svagt ut i inledningen av 2021. Får FFF allting att fungera är det ett lag som tampas om de tre översta platserna, men någonting säger exempelvis Gif Sundsvall, Trelleborgs FF och Helsingborgs IF kommer att bli för starka.
Bild: KRISTER ANDERSSON

6. Öster

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

7. Västerås

0
Bild: SIMON HASTEGÅRD

8. Akropolis

0
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

9. Örgryte

0
Bild: MICHAEL ERICHSEN

10. Gais

0
Bild: MAXIM THORE

11. Brage

0
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

12. AFC Eskilstuna

0
Bild: JOHAN BOREHED

13. Norrby

0
Tippat sist av alla. Ja, Norrby kommer få kriga för nytt kontrakt. Nej, Norrby kommer inte att åka ur. Boråsgänget har varit i superettan ett par år och efter fjolåret fick en del dödkött lämna. In har bland annat Bubacarr Jobe och Anton Cajtoft kommit, två bra nyförvärv med tanke på var Norrby befinner sig i näringskedjan. På bänken finns också Mak Lind, som varit huvudansvarig i tre år. Med det sagt: Han är van vid att kämpa för nytt kontrakt.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

14. Värnamo

0
Värnamo är tillbaka i superettan. Och Jonas Thern är tillbaka i superettan, även om det på pappret är 33-årige Robin Asterhed som är huvudtränare. Och just Thern kan ju det där med att få ut det bästa av unga spelare. Det kommer att räcka i bottenstriden, även om exempelvis Vasalund har ett bättre lag på pappret.
Bild: PETTER ARVIDSON

15. Landskrona

0
Det piggar upp att Landskrona Bois är tillbaka i superettan och det är en klubb som ska vara i eliten. Dock blir det bara en säsong. Anledningen? Det räcker egentligen med att titta på truppen. Spelare för spelare är Bois för svagt för att hålla sig kvar.
Bild: JESPER ZERMAN

16. Vasalund

0
Förra säsongen slutade nykomlingarna Ljungskile SK och Umeå FC sist i superettan. Vasalund kommer att drabbas av samma syndrom. Många tongivande spelare har lämnat, som Ekin Bulut och Isak Hien, och de har till viss del ersatts, som med de pigga anfallsvärvningarna Nikola Vasic och Denni Avdic samt rutinerade mittbacken Kebba Ceesay. Men nej, steget från ettan till superettan bli för stort. Det blir snabb sorti för Vasalund.
ANNONS