Regeringen öppnar för publik i allsvenska premiären

Publik i den allsvenska premiären, ja det ser just nu ut att bli verklighet. Beskedet gäller även Superettan, men Falkenbergs FF:s hemmapremiär är planerad dagen innan beslutet är planerat att träda i kraft.
– Jag tänker att det måste finnas chans till en öppning att ändra med en dag, säger FFF:s klubbchef Patrik Lundgren.

ANNONS
|

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) öppnade i en intervju med Göteborgsposten för att publik åter är välkomna på arenorna i Allsvenskan och Superettan från den 11 april.

– Jag vet att idrotten och dess arrangörer är väldigt väl förberedda. Det har tagits fram noggranna protokoll för hur man ska genomföra större tävlingar, hur man ska hantera publiken, in- och utsläpp och transport till och från arenorna, säger Lind till GP.

Beskedet gäller inte bara elitfotbollen utan i så fall all idrott som får utövas. Men självklart blir det fokus på fotbollen då den startar samma helg.

ANNONS

– Det är fantastiskt kul för oss och för våra supportrar. För oss är det ännu mer speciellt i och med att ingen fick se oss under vår första säsong i fjol. Jag är jätteglad, säger Varbergs Bois klubbchef Dan Skogman.

Sedan i höstas har Varbergs Bois arbetat med att bygga om ståplatsläktaren på Varberg Energi Arena till sittplatser just för att få ta in mer publik vid ett sådant här scenario där enbart sittplats välkomnas.

– Det gör vi bara för att vi ska kunna ta in publik. Det kommer kosta oss mer än vad vi kan få in, men det är det värt för att våra supportrar ska få se oss, säger Skogman.

SEF:s förslag innebär 15 procent av sittplatserna

Svensk Elitfotboll (SEF) har tagit fram ett protokoll för hur en gradvis öppning av arenorna skulle kunna gå till. I det scenariot skulle Varbergs Bois och FFF få ta emot publik motsvarande 15 procent av sittplatserna.

– Vi har räknat på att vi kan ta in 265 personer om det blir så, säger Skogman.

Falkenbergs FF var ett av få lag som fick ta in publik i fjol, i segermatchen mot Djurgården.

– Det är klart att det känns väldigt positivt, det är ju inte klart men det är en öppning mot rätt håll. Vi kunde ju visa redan förra året att vi kunde göra det riktigt bra, säger FFF:s klubbchef Patrik Lundgren.

ANNONS

Problemet för Falkenbergs FF är att deras hemmapremiär spelas mot Gais lördag 10 april. Förslaget som nu diskuteras gäller från dagen efter, den 11 april.

– Jag tänker att innan allt är klart så finns det nog en möjlighet att man öppnar från den 10 april, säger Lundgren.

För båda klubbarna gäller att partners och årskortsinnehavare kommer vara de som ges möjlighet till att få komma på matcherna initialt.

– Jag vet att våra spelare väntar på att få spela inför publik och det här kommer betyda jättemycket för dem, säger Dan Skogman.

ANNONS