Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Patrik Lundgren minns Falkenbergs första konstgräsplan

Idag är det i princip en självklarhet att Sveriges elitlag har möjlighet att träna och spela på konstgräs. Men det är faktiskt inte mer än 15 år sedan Falkenbergs FF tvingades snöra på sig grusfotbollsskorna. Patrik Lundgren minns när konstgräsplanen vid Falkenbergs IP äntligen stod klar.

2005 var året då rökförbud infördes på landets krogar och restauranger, Liverpool vände och vann en galen Champions League-final mot Milan och videowebbplatsen Youtube lanserades. Det var också året då Falkenberg FF gick in i en ny era.

Patrik Lundgren minns känslan

I juni 2005 tränade FFF-spelarna på den nya konstgräsplanen vid Falkenbergs IP för första gången. Nuvarande klubbchef Patrik Lundgren var då lagkapten.

– Jag minns att det betydde oerhört mycket för oss spelare att äntligen få en konstgräsplan att träna på. Innan hade vi varit tvungna att träna på grus när gräsplanen var i för dåligt skick, säger han.

Och konstgräsplanen kom snabbt att bli en förändringsfaktor för Falkenbergs spel. Redan efter några träningar noterade Lundgren en märkbar kvalitetsskillnad.

– Bollen stack ju iväg mycket snabbare vilket bidrog till att tempot blev högre. Redan efter någon vecka märkte jag en stor förändring i vårt spel. Vi var mycket tryggare med bollen och kunde spela mer passningsorienterat.

Han fortsätter:

– Sedan möjliggjorde det ju att vi kunde träna året om utan att behöva spela på grus.

Fotbollen har förändrats

Lundgren konstaterar att fotbollen idag är väsensskild från vad den var för 15 år sedan. Och mycket tror han är just konstgräsplanernas förtjänst.

– Nu har ju i princip alla elitlag tillgång till konstgräsplaner. Och givetvis har det påverkat fotbollen något enormt på alla nivåer. Kollar man på en match idag och jämför med en match från 2005 är det nästintill två helt olika sporter.

Tror du att ett elitlag hade klarat sig utan en konstgräsplan idag?

– Nej, det tror jag inte. Det skulle väl vara om klubben har tillgång till hybridgräs, men annars inte. Man skulle halka allt för långt efter.

Står fast vid sin övertygelse

Men att Falkenberg någonsin skulle spela sina hemmamatcher på konstgräs har Lundgren svårt att se. Så här sa den dåvarande lagkaptenen när i tidningen pratade med honom i samband med att konstgräsplanen stod klar:

"Även om det är bra med konstgräs skulle jag aldrig vilja spela på konstgräs. Fotboll ska spelas på naturgräs."

15 år senare har han samma åsikt.

– Jag tycker fortfarande att en fotbollsmatch ska spelas på riktigt gräs. Det gör man ute i Europa och det tycker jag även att man ska göra i Sverige också.

Han fortsätter:

– Men sedan förstår jag ju att alla lag inte har samma möjligheter som oss. Vi har en helt fantastisk gräsplan i Falkenberg som vi ska vara stolta över.

Fotnot: Slutbesiktningen av Falkenbergs IP konstgräs gjordes 20 maj 2005.

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här