Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mahmut Özen, 32, har fått en hel försäsong i benen och hoppas att Falkenbergs FF ska ta sig tillbaka till alllsvenskan. Bild: NICKLAS ELMRIN
Mahmut Özen, 32, har fått en hel försäsong i benen och hoppas att Falkenbergs FF ska ta sig tillbaka till alllsvenskan. Bild: NICKLAS ELMRIN

Mahmut Özen vill ta revansch med Falkenbergs FF

Mahmut Özen är ute efter revansch.
Både för sig själv – och Falkenbergs FF.
– Det var det revanschsugna som fick mig att skriva på nytt kontrakt, säger backen.

De senaste säsongerna har sannerligen inte varit Mahmut Özens, för han har knappt kunnat spela.

Allting började egentligen sommaren 2018. När det återstod 13 matcher av säsongen drabbades högerbacken av en korsbandsskada, en allvarlig knäskada.

Det tog honom lite mindre än ett år att komma tillbaka från det.

Comebacken 2019 blev bara tio matcher lång. I mötet med Djurgården blev han utbytt i paus.

Det visade sig att han drabbats av samma sak, en korsbandsskada i högerknä.

Rehab, igen.

350 dagar senare var han tillbaka i en U21-match mot Halmstads BK.

Sedan dess har han hållit sig skadefri.

– Ska jag vara ärlig så var det ibland riktigt tunga perioder. Sedan är det från person till person hur du reagerar på det. Det är upp till dig själv när du hamnar där, vad du verkligen vill. Om du verkligen vill komma tillbaka och visa att det är det här du vill och ska göra, att visa att det är det här du är bra på, säger Özen och fortsätter:

– Då kommer du tillbaka om du jobbar hårt, men det är lätt hänt att man ger upp. I mitt fall var det inga tveksamheter. Jag älskar ju det. Jag älskar att spela fotboll. Det var bara till att köra på. Även om det var tungt så fanns det någonting som motiverade mig.

Gjorde du något särskilt för att skingra tankarna?

– Inget speciellt, utan jag försökte mest se på slutet på det hela, att man skulle komma tillbaka och känna glädje på fotbollsplanen igen. Under de tyngsta perioder kände man att det är på fotbollsplanen jag vill vara. Det är där det finns en kick och det är där känner jag mig levande på något sätt.

32-åringen känner sig i gott slag efter försäsongen. Men lite skavanker har han allt.

– Det har dykt upp lite småproblem här och där. Det har jag fått försöka jobba bort. Bland annat har baksidan tagit lite stryk och även ryggen. Jag har fått jobba extra med rehaben för att komplettera och bygga upp. Men jag känner att jag har kommit tillbaka igen. Det är bara försöka se det goda i det hela.

Det är en form av revanschlust som driver Mahmut Özen. Falkenbergs FF är trots allt hans stad, hans förening, hans lag.

Det var också anledningen till att han skrev på ett nytt tvåårsavtal i vintras.

– Jag kände att det finns en nivå i mig som skulle kunna gynna föreningen. Och jag visste från deras håll att de fortfarande trodde på mig. På så sätt var det ömsesidigt.

Fanns det några andra intressen eller spår?

– Det fanns folk som ringde mig och sa att de skulle fixa det ena och andra. Men jag lade inte så mycket fokus på det. Jag visste hela tiden att jag har Falkenberg och det fick det bli. Jag trivs här och allting känns bra. Jag kände gott förtroende från klubben om att de ville ha mig kvar. När kontraktet kom fram var det bara att köra.

Tror du det här blir din sista anhalt i karriären?

– Man vet aldrig med fotboll. Det är det som är det fina ibland. Även om jag har börjat komma upp i åldern lite grand så vet man aldrig vad framtiden utvisar. Det är hela tiden match efter match, säsong efter säsong, som man får sätta sig och fundera på vad som kommer härnäst.

Mahmut Özen börjar bli till åren, han fyller 33 år i september. På ett sätt är det fokus på nuet, men samtidigt är han medveten om att karriären knappast är i sin linda. Högerbacken har haft lite funderingar på han ska hitta på den dagen han lägger skorna på hyllan.

Men ännu är inget konkret.

– Just nu fokuserar jag på fotbollen, men det kommer till mig ibland. Nu när jag känner att jag blivit lite äldre kommer de tankarna mer och mer. ”Vad ska man göra efter fotbollen?” Men jag har alltid varit sådan att jag får se hur det blir. Jag får ta det lite som det kommer. Om det är något som intresserar mig får man hoppa på det tåget. Jag har till exempel påbörjat tränarutbildningen lite lätt, vilket även några andra i laget har gjort.

Lockar det att bli tränare?

– Det är en möjlighet eftersom jag har levt med det här i nästan hela mitt liv, så varför inte? Jag har det ändå i mig. Jag har varit med och sett och gjort allting. På något sätt kommer det säkert att gynna mig om jag skulle välja att gå den vägen.

Men här och nu är det fokus på superettan och Falkenbergs FF.

Laget är topptippat och har som mål att studsa tillbaka upp i allsvenskan illa kvickt. Att förväntningarna är höga på FFF är föga överraskande för Özen.

– Det blir oftast så när ett allsvenskt lag ramlar ur, att det tippas som att det ska vara ett topplag året därpå. Det känns helt okej för mig att vi är det. Vi är ett väldigt nytt, ungt och spännande lag så vi får se. Får vi till en hyfsat bra start så tror jag att det kan bära med sig bra resultat framöver.

Du är hoppfull?

– Det måste man vara! Vad ska man vara annars? Man måste vara det.

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här