Mardrömslik start. Otto Martler lyckas inte få bort Nahir Besaras skott utan styr in den vid stolpen.
Mardrömslik start. Otto Martler lyckas inte få bort Nahir Besaras skott utan styr in den vid stolpen.

Katastrofinledningen förstörde

Mardrömsstarten genererade en uppförsbacke som blev för brant. Hammarby var numret för stort – Falkenberg var aldrig riktigt nära.

ANNONS
|

Det sa pang, pang – sedan visade resultattavlan på Tele2 Arena 2-0 till hemmalaget mot Falkenberg som såg ut att vara kvar i bussen under matchinledningen.

– Vi hämtade oss aldrig efter den starten, suckade Hasse Eklund. Det var lite för många i laget som mimade i kören, som inte ville inte vara med och bjuda till någon körsång.

Första målet gjordes efter tre minuter och får klassas som en målvaktstavla. För nog borde Otto Martler ha tagit Nahir Besaras skott utanför straffområdet. Visserligen att bollen wobblade en aning, men den annars så trygge FFF-keepern styrde bollen förbi mållinjen.

– Visst, han ska ta den alla dagar i veckan, men denna gång gjorde han inte det. Otto har räddat oss många gånger tidigare så jag kan inte gnälla, sa Hasse Eklund.

ANNONS

Otto Martler:

– Första målet får inte hända och det andra blir väl tyvärr en effekt av det, suckade han.

För jublet hade inte lagt sig innan även Erik Israelsson skrivit in sig i målprotokollet. Anfallet avslutades med ett snyggt väggspel innan innermittfältaren enkelt kunde bredsida bollen i mål.

– En gedigen insats från vår sida, vilket var lägligt med tanke på senaste tidens prestationer, sa Nanne Bergstrand, tränare i Hammarby, som hade nio raka utan vinst inför matchen.

Hammarby – anförda av 21 337 personer (för övrigt deras lägsta publiksiffra i år) – stod för stor fotbollsunderhållning. Passningsspelet var kort och rappt, finesserna många – och skillnaden från den där klassiska FFF-matchen från 2013 på Nya Söderstadion var av gigantisk proportion.

Nej, Falkenberg kom inte alls upp i standard. Hemmalagets hårda press satte det rödklädda bortalaget ur balans och uppspelen bestod oftast av chansfyllda luftpastejer.

I den 75:e minuten punkterade Nahir Besara matchen med sitt andra mål och fastställde slutresultatet till 3-0, vilket alltså var omvända siffror från mötet i Superettan.

Enda glädjeämnet för Falkenbergs del var att Johan Svahn äntligen fick göra allsvensk debut. Mittfältaren, som drabbades av en meniskskada under försäsongen 2014, var som bekant en bärande spelare i det FFF som tog klivet upp till allsvenskan året innan.

ANNONS

– Jag har kämpat hårt för det här så det känns givetvis roligt, sa han efter matchen. Jag har en bit kvar, men jag vet att jag kan spela på den här nivån. Det ska jag försöka bevisa i höst.

ANNONS