IF Elfsborgs Jesper Karlsson ligger tvåa i den allsvenska skytteligan.
IF Elfsborgs Jesper Karlsson ligger tvåa i den allsvenska skytteligan. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Jesper Karlsson klar för spel i Holland

Succén i Allsvenskan har inte gått obemärkt. Jesper Karlsson lämnar IF Elfsborg för den holländska klubben AZ Alkmaar.

ANNONS
|

Jesper Karlsson köptes av IF Elfsborg från Falkenbergs FF efter säsongen 2016. Det stora genombrottet kom ifjol när den snabbe yttern stod för åtta mål och sex målgivande passningar på 25 allsvenska matcher.

Nyckelspelare i allsvenska trean IF Elfsborg

Och i år har han accelererat i sin utveckling och blivit en nyckelspelare hos IF Elfsborg. Nio mål, som innebär tvåa i skytteligan och fem assists på 18 matcher är de imponerande siffrorna så här långt på säsongen.

Och nu är Karlsson såld till holländska AZ Alkmaar

– Jag är glad att allt är klart och att Elfsborg gjort det möjligt för mig att ta nästa steg. Nu ser jag framemot att hjälpa laget och fokusera på återstående matcher i den gula tröjan. Känslorna jag har för Elfsborg och alla runt klubben kommer jag ha tid att uttrycka på plats i Borås innan jag flyttar ner permanent till Holland, säger Karlsson till Elfsborgs hemsida.

ANNONS

Övergången träder i kraft 18 september om AZ tar sig vidare i Champions League-kvalet, annars blir Karlsson en AZ-spelare 28 september.

Jesper Karlsson gjorde debut i A-landslaget i januari. Han har haft en framträdande roll i U21-landslaget. Senast i tisdags såg han till att Sverige vann med 3-0 mot Italien.

– Vi är idag stolta och glada både för Jespers skull och för att IF Elfsborg återigen kan konstatera att vi har en verksamhet och miljö som gör att spelare utvecklas och till slut är redo för att ta steget ut i Europa, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson till lagets hemsida.

Vidareförsäljningsklausul för Falkenbergs FF

Falkenbergs FF:s sportchef Håkan Nilsson bekräftar att det finns en vidareförsäljningsklausul i det avtalet som skrev när Jesper Karlsson såldes til IF Elfsborg.

Hur mycket får ni?

– Som det står i det avtalet är det konfidentiellt parterna emellan, säger Håkan Nilsson och fortsätter:

– Oavsett summans storlek det är det självklart ett tillskott som vi inte budgeterat. Och det behövs i dessa tider.

Astrit Ajdarevic, Erik Berg (före detta Johansson), Niclas Eliasson, Gustaf Nilsson och nu Jesper Karlsson. Listan över utlandsproffs som är fostrade i Falkenberg blir nu längre.

– Vi har fostrat Jesper, men det var i Böljan Falkenberg han varit mest under ungdomstiden. Men det visar att det finns en fotbollskultur i Falkenbergs FF och det är fantastiskt för Falkenbergsfotbollen, säger Håkan Nilsson.

ANNONS
ANNONS