Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

HBK-nyförvärvet Robin Östlind tvingas sluta: ”Ett jättemisslyckande”

Han skulle bli en viktig pjäs i HBK:s allsvenska ambitioner.
Men nu tvingas i stället Robin Östlind avsluta fotbollskarriären på grund av höftproblemen som påverkar honom även i vardagslivet.
– När kroppen inte svarade bröt det ner mig totalt. Det blev en ångest att åka till Halmstad, berättar Robin Östlind.

Det har gått nästan exakt ett år sedan den tidiga novemberdagen när Robin Östlind presenterades som Halmstads BK:s första nyförvärv inför säsongen.

Då var det som en värvning som skulle bli viktig för HBK i jakten på en allsvensk plats.

Men när vi pratas vid har verkligheten blivit en annan.

HBK är på väg mot Allsvenskan, men utan Robin Östlind som inte har spelat fotboll sedan i början av året – och som berättar att karriären nu är över.

– Ja, det är den tyvärr. Som det är i dag kommer jag inte spela någon mer fotboll, säger Robin Östlind.

Det blev ett jättemisslyckande från min sida.

Anledningen är de höftproblem som yttermittfältaren, som bland annat representerat Falkenbergs FF, Öster och Kalmar FF, kämpat med.

– Det började redan i februari när man kände att det var något som inte stämde i kroppen. Men försäsongen är alltid speciell. Jag körde på, men det blev inte bättre trots att man tränade bra, berättar Robin Östlind.

– Det gick ytterligare någon månad, men när vi kom in i maj kände jag att jag inte tillförde något överhuvudtaget och min kropp svarade inte. Då valde jag helt enkelt att sjukskriva mig för att försöka rehaba på bästa sätt och strunta i fotbollen ett tag för att se om kroppen kunde svara.

Ett beslut som var långt ifrån enkelt att ta.

– Det var jättetufft. Det blev ett jättemisslyckande, speciellt från min sida. När jag tog beslutet att gå till Halmstad var det för att jag kände att jag hade lite kvar i mig för att kunna leverera ytterligare en säsong i Superettan med bra kvalitet. Så när kroppen inte svarade eller gjorde det man ville bröt det ner mig totalt. Det blev mer en ångest att åka ner till Halmstad. Även om man kände positivt till det och att det är en fin klubb så blev det en stor börda för man visste att om det blir samma sak i dag igen så blir det bara jobbigt.

Familjen har varit Östlinds stöd

Robin Östlind är öppen när han beskriver den tuffa tiden.

Ärlig när han säger att han aldrig varit direkt nära en comeback och att det varit direkt jobbigt att titta på fotbollen.

– Jag försöker följa med och ha koll på resultaten, men det har varit väldigt svårt att titta på fotboll. Det har blivit mer en irritation än en glädje.

Någon större kontakt med lagkamraterna har han inte.

– Det var en väldigt kort tid man var där så man hann inte riktigt knyta an och de har fullt upp med att gå upp i Allsvenskan och gör det jävligt bra.

Har vi bråttom får dottern på tre år hjälpa mig med strumporna.

Det är inte bara fotbollen som påverkats. Robin Östlind skrattar själv till när han berättar hur det kan vara i vardagen.

– Jag har en väldigt begränsad rörlighet i just mina höfter. Morgnarna är givetvis värst. Det är lite skämtsamt, men jag får inte på mig strumporna på morgonen så har vi lite bråttom till förskolan så får dottern på tre år hjälpa mig att ta på dem. Det är sådana saker som gör att det blir lite trist.

I motgången har familjen hemma i Falkenberg varit ett stort stöd.

– Det har de verkligen. De hjälper en att inse att det finns andra saker som egentligen är betydligt mycket viktigare.

Ska ha möte med Haglund

Inför säsongen skrev Robin Östlind på ett treårskontrakt med HBK och det har inte brutits – än. Men det finns en klausul om att HBK och Östlind ska ta ett snack om man ska köra vidare efter varje säsong.

Under fredagen ska 30-åringen träffa HBK:s manager Magnus Haglund för ett möte som med all sannolikhet kommer betyda slutet på Robin Östlinds fotbollskarriär.

– Vi ska träffas i morgon fredag och då kommer vi väl överens om det. Jag har svårt att se att han skulle vilja förlänga med mig, säger Östlind halvt på skämt.

– Men jag och Magnus har haft en dialog hela tiden. Magnus är bra, han har förstått läget.

Måste göra en höftoperation

Vad som händer sedan är ett oskrivet blad, men familjen har rotat sig i Falkenberg och kommer bo kvar där.

Någon gång i framtiden måste också Robin Östlind genomgå en höftledsoperation.

– Det kommer jag behöva någon gång i mitt liv, men det är en så pass stor operation så jag vill gärna vänta ett par år med tanke på min unga ålder. Just nu försöker jag bara göra det jag kan göra för att få kroppen att fungera under dagarna.

– Sedan får jag försöka söka jobb så småningom och göra något annat, kanske plugga lite. Det blir omvälvande. Jag har inte kommit på vad jag vill göra än.

Till sist, hur summerar du din karriär?

– Jag har ändå uppnått det jag har velat uppnå trots skador. På något sätt blev det bra i slutet även om det har varit en krokig väg dit.

Läs mer: Östlind lämnade FFF kort efter det säkrade kontraktet i fjol

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här