Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Från Ricardo Penella till Kirill Pogrebnyak - här är FFF:s importer på Håkan Nilssons tid

Fransmannen Grégoire Amiot, 25, är senast i raden av Falkenbergs FF:s utländska nyförvärv. Här ger mångårige sportchefen Håkan Nilsson sin syn på några av de tidigare FFF-importerna.
Bild: AVDO BILKANOVIC
Bild: AVDO BILKANOVIC

Ricardo Penella (2007-2009)


Position: Mittfältare Värvades från: UD Alzira (Spanien) Matcher/mål i FFF: 41/3 Lämnade för: Paterna CF (Spanien) Tillhör idag: Avslutade karriären i CD Burriana (Spanien) Håkan Nilsson: ”Det var en person jag kände i Spanien som var halvt agent och halvt tränare. Den personen hade en svensk fru som kontaktade mig angående Ricardo, som sen kom hit 2007. Ricardo hade en vänsterfot som ingen någonsin haft i Falkenbergs FF. Den var helt magisk. Han är den som imponerat mest på mig av alla spelare som varit och provtränat med oss. Men han var inte vår bäste spelare när motståndarna hade bollen och våra dåvarande tränare tyckte att de behövde fler spelare som jobbade åt båda hållen. Då satt Ricardo mer på bänken och då ledsnade han och ville flytta hem. Det blev omöjligt att hålla honom kvar här, tyvärr. Jag har fortfarande lite kontakt med honom och han följer laget nära. Jag var nere på hans bröllop 2013 eller 2014 och när han avslutade sin karriär för något år sedan satte vi ihop ett videoklipp på hans mål och assists i FFF som vi skickade ner till honom. Det var väldigt uppskattat.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Dan Keat (2013-2016)


Position: Mittfältare Värvades från: LA Galaxy (USA) Matcher/mål i FFF: 74/10 Tillhör idag: Slutat Håkan Nilsson: ”Han spelade någon enstaka match för LA Galaxys A-lag och hade sin ”omklädningspåse” bredvid David Beckham. Det finns en svensk agent som jag har ganska bra relation till som har kontakt med en USA-agentur. Han tipsade mig om Dan. När han kom till första provträningen hade han precis spelat VM-kval med Nya Zeeland och varit i luften i 36 timmar. Jag hämtade honom på Landvetter, han satte sig direkt i omklädningsrummet och sen spelade han match med U21. Sen åkte han hem igen och så bestämde vi oss för att kontraktera honom. Dan hade tre eller fyra väldigt lyckosamma år i FFF. Han gjorde FFF:s första allsvenska mål någonsin, han nickade in målet mot Mjällby i sista omgången 2014 och han dundrade in 1-1 mot Sirius i kvalet 2015. En fantastisk personlighet som alltid gav 100 procent i allt han gjorde på träning, match och förberedelser. En av de bästa utländska värvningarna som FFF har gjort.”
Bild: LENNART MÅNSSON
Bild: LENNART MÅNSSON

Halldor Björnsson (2014)


Position: Mittfältare Värvades från: Stjarnan Gardabaer (Island) Matcher/mål i FFF: 11/0 Lämnade för: Stjarnan Gardabaer Tillhör idag: Stjarnan Gardabaer Håkan Nilsson: ”Han spelade väl runt tio matcher för oss i allsvenskan. Vi har haft kontakt länge efter att han lämnade också. Han spelar fortfarande i sin moderklubb BK Stjarnan på Island. Det var ingen misslyckad värvning, men inte heller så lyckad som vi hade hoppats. Han var ett tips som ”Henke” (Larsson, dåvarande FFF-tränare) fick av Lasse Lagerbäck, som var Islands förbundskapten då. Så det var Henkes fel, om du vill bedöma det som ett misslyckande (skratt).”
Bild: Mattias Nilsson
Bild: Mattias Nilsson

Junaid Sait (2014-2015)


Position: Back Värvades från: Milano United (Sydafrika) Matcher/mål i FFF: 0/0 Lämnade för: Milano United Tillhör idag: Cape Umoya United (Sydafrika) Håkan Nilsson: ”En lovande mittback och en jättefin kille. Tyvärr var han skadad nästan hela tiden han var här. Han var småskadad mycket och hade någon längre skada också. Han fick aldrig chansen att visa vad han kunde bidra med och han längtade hem, så vi bröt kontraktet. Vi hade ingen anledning att hålla honom kvar då. Det är vissa killar i laget som har kontakt med honom fortfarande.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Hakeem Araba (2014-2016)


Position: Anfallare Värvades från: Panthrakikos Komotini (Grekland) Matcher/mål i FFF: (55/10) Lämnade för: Naestved BK (Danmark) Tillhör idag: Klubblös Håkan Nilsson: ”Jag har en god vän utanför Dublin som är en gigantisk Peterborough-supporter och han kände dåvarande akademichefen i Peterborough, där Araba spelade. Så jag fick telefonnumret till den här akademichefen och fick lite research där. Det var många som frågade varför jag inte sålde honom när han gjorde mål sex matcher i sträck under 2015. Jag pratade lite med Rasmus Bengtsson (mittback i Malmö FF) när vi var nere i Malmö för någon vecka sen. Han kom fortfarande ihåg Hakeem Araba. Även Mattias Bjärsmyr i Blåvitt kom ihåg Araba. ’Det var en stor jävel’, sa Bjärsmyr om honom, haha. Araba gjorde åtta mål för oss i allsvenskan 2015, så det var absolut en spelare vi hoppades på inför 2016. Men under vintern mellan 2015 och 2016 tränade han extremt mycket och han tränade helt fel muskler. Han blev ännu mer muskulös. Jag vet inte om han tränade inför en kommande skådespelarkarriär, men han blev tyvärr sämre som fotbollsspelare. Men jag har inget negativt att säga om honom. Han var med och tränade med oss i fjol när han var klubblös.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Alexander Jakobsen (2015-2016)


Position: Mittfältare Värvades från: PSV U21 (Nederländerna) Matcher/mål i FFF: 34/4 Lämnade för: Kontraktslös, därefter Bodö/Glimt (Norge) Tillhör idag: Sarpsborg 08 (Norge) Håkan Nilsson: ”Alexander Jakobsen hade en bollteknik som få spelare har överhuvudtaget. Men det var ingen Falkenbergsspelare med de värderingar och sättet att vara som vi ville ha. Han har gjort bättre ifrån sig i andra klubbar, han var inte dålig i FFF, men det slutade med en sak (Jakobsen slog en påse med iskuber hårt och rakt i ansiktet på Linus Andersson, reds. anm.), som fick bägarna att rinna över. Det var definitivt rätt beslut av oss att inte ha kvar sådana spelare i truppen. Punkt.”
Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Enock Kwakwa (2015-2019)


Position: Mittfältare Värvades från: Ullensaker/Kisa (Norge) Matcher/mål i FFF: 63/1 Lämnade för: Jönköping Södra Tillhör idag: Jönköping Södra Håkan Nilsson: ”Enock blev signad av Manchester City från Right to Dream Academy i Ghana. Där var det min kontakt i City som tyckte att vi borde ge honom en chans i Sverige och vi gick på hans (kontaktens) kompetens. Så kom Enock 2015. Han är en fantastisk personlighet och en duktig spelare, men hade ett temperament som spelade honom stora spratt. I hans första U21-match mot Malmö FF, jag minns inte om det var Guillermo Molins eller Erdal Rakip, men Enock klippte den spelaren totalt. Det var ingen rolig syn och han fick förstås rött kort trots sina protester. Enock hade någon form av rättvisepatos. Han tyckte många gånger att han blev felbehandlad av domarna på grund av sin hudfärg. Han kunde snacka till sig ett gult kort på ett felaktigt dömt inkast vid mittplan. Men han var jättenyttig och gav alltid 100 procent i alla lägen.”
Bild: NILS JAKOBSSON
Bild: NILS JAKOBSSON

Akseli Pelvas (2016)


Position: Anfallare Värvades från: SJK Seinäjoki (Finland) Matcher/mål i FFF: 14/0 Lämnade för: HJK Helsinki (Finland) Tillhör idag: IFK Mariehamn (Finland) Håkan Nilsson: ”Här misslyckades Falkenbergs FF totalt. Pelvas var en jätteduktig spelare och är det fortfarande. Han kom från SJK till oss, men hade varit HJK:s bäste målskytt tidigare. Efter att han lämnade oss gjorde han fyra-fem mål på sina fyra första matcher. Han var ju duktig, han skapade chanser, men det blev bara nästan mål. Han tappade självförtroendet och hamnade utanför truppen. Pelvas höll klar allsvensk klass, men vi lyckades inte ta fram det. Jag minns att han ringde mig på midsommarafton och frågade vad man kunde göra på midsommar. Det visade sig att han hade inget att göra, så jag fick ringa David Svensson och David bjöd in honom till sitt firande. Det var inga som helst problem. Men han tog inga egna initiativ. Han var väldigt tyst, Pelvas.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Thomas Juel-Nielsen (2016)


Position: Back Värvades från: Sandefjord (Norge) Matcher/mål i FFF: 28/4 Lämnade för: Aarhus GF (Danmark) Tillhör idag: Klubblös efter sejour i Gaz Metan (Rumänien) Håkan Nilsson: ”Vi sökte en mittback och fick upp ögonen för honom. Det var en typisk fotbollsarbetare. Han kom exakt på minuten, gjorde sitt jobb, gjorde det bra, han tränade, duschade, åt, sen gick han hem. En jättebra människa på alla sätt och vis, men han hade inget socialt umgänge här. Han gjorde sitt jobb och inget mer.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Lord Ofosuhene (2016)


Position: Anfallare Värvades från: Inter Allies FC (Ghana) Matcher/mål i FFF: 3/0 Lämnade för: Inter Allies FC Tillhör idag: Klubblös sedan 2017. Senaste klubb var Ljungskile Håkan Nilsson: ”Jag sitter just på arenan som stoppade honom (NP3 Arena i Sundsvall). Det var här blev han skadad i form av ett benbrott. Jag såg typ tjugo minuter av den matchen innan jag fick åka till Sundsvalls lasarett med honom. Det tog slut där och då. Han fick i princip hela året förstört. Lord var också en Right to Dream-spelare. Enock och Godsway kände honom. Vi hade inte sett honom live innan vi köpte honom.”
Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Kirill Pogrebnyak (2019)


Position: Anfallare Värvades från: Baltika Kaliningrad (Ryssland) Matcher/mål i FFF: 19/2 Lämnade för: Lokomotiv Tashkent (Uzbekistan) Tillhör idag: Lokomotiv Tashkent (Uzbekistan) Håkan Nilsson: ”Han kom hit en vecka och provtränade och imponerade storligen på oss. Vi kände att det inte var så mycket att diskutera - vi ville kontraktera honom. Han har fotbollsblod i familjen och hans bror Pavel har spelat i Premier League. Kirill har en rysk agent. Vi sa till agenten att vi inte tog emot spelare som inte kunde engelska, men agenten sa förstås att Kirill hade bra engelska. Men han hade jättestora problem med språket. Det var inte den mest livaktiga diskussionen jag haft från Landvetter till Falkenberg när jag hämtade honom. Han hade mobilen uppe med Google Translate hela tiden. Han ville gärna spela, men han var mycket skadad och det var svårt för honom att förklara exakt vad det var. Det var någon match där han gick ut efter tjugo minuter där han egentligen inte borde ha spelat. Kirill gjorde många bra matcher för oss, även om jag hade önskat lite mer mål, men det var ingen misslyckad värvning. Det är säkert många supportrar som tycker det, men inte jag.”
Bild: ROBERT BOMAN
Bild: ROBERT BOMAN

Godsway Donyoh (2014-2015)


Position: Anfallare Värvades från: Manchester Citys U21-lag (England) Matcher/mål i FFF: 30/5 Lämnade för: Manchester Citys U21-lag Tillhör idag: FC Nordsjälland (Danmark) Håkan Nilsson: ”Den av alla på listan som klarat sig bäst sedermera i sin karriär. Godsway kommer jag väl ihåg, han kom hit via den personen jag känner i Manchester Citys akademi. Tyvärr var han mycket skadad, men när han var frisk så var han en bra forward i FFF och i Allsvenskan. Men han levde inte som en fotbollsspelare behövde göra, vad gäller mat och den biten. Han hade för dålig koll på hur man åt och vilade för att vara en elitspelare, men det lärde han sig senare.”

LÄS MER: Falkenbergs FF:s nyförvärv Grégoire Amiot på plats

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här