Fortfarande osäkert hur många som får se elitidrott i Halland

Räkna inte med stor chans att se allsvensk fotboll eller elitinnebandy trots regeringens nya inriktning. Arenorna är för små helt enkelt.

ANNONS
|

Publik kan vara tillbaka på idrottsarenorna den 1 oktober. Det meddelande inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på fredagen.

Dan Skogman, klubbchef i allsvenska fotbollslaget Varbergs Bois är främst nöjd med beskedet om en miljard till idrotten.

– Det är fantastiskt och visar att man ger idrotten ett stort värde.

Men publiken då, hur många kommer in på Varberg Energi Arena?

– Nu vet man ju inte hur bestämmelserna kommer att se ut. Men i steg 4 i vårt protokoll där vi bland annat räknat med varannan rad och var tredje stol då kommer det nog inte bli fler än 150 personer som kommer in.

ANNONS

Det låter inte mycket!

– För oss är det bara viktigt att några får komma hit och titta. Vi kommer inte att tjäna några pengar alls, säger Dan.

Falkenbergs FF kan utöka antalet sittplatser

Patrik Lundgren, klubbchef i Falkenbergs FF, är tillfreds med de nya tankarna från regeringen.

– Vi ska nu titta på vilka möjligheter vi har att ta emot åskådare på ett säkert sätt. Vi har inte gjort någon uträkning på hur många åskådare det kan bli tal om. Vi har 3200 sittplatser och det kan finnas möjligheter att göra sittplatser på ståplatsläktaren också.

Någon uppskattning av hur många FFF-supportrar som får titta vill inte Lundgren ge.

– Det är svårt att spekulera. Men beslutet är i rätt riktning och det är positivt att idrotten kan öppna upp mer.

Vem ska få komma in?

Både Falkenbergs FF och Varbergs Bois har fyra hemmamatcher kvar efter 1 oktober. Nästa fråga är ju vem som ska få komma in?

– Vi har sålt drygt 800 årskort och det är ju bland dem som det handlar om. Hur vi ska göra är en styrelsefråga, säger Dan Skogman.

Patrik Lundgren:

– Det är årskortsinnehavarna som får prioriteras. Vi har legat på 1300 sålda men det är kanske hälften kvar när vissa har fått pengarna återbetalda och vissa flyttat fram dem till nästa säsong. Men hur vi ska välja ut vet vi inte nu.

ANNONS

Svensk innebandy startar i slutet av september. Jonas Klavberg, är pressansvarig i Warberg IC som har lag i SSL dam och herrallsvenskan, säger att det är viktigt att publiken får komma tillbaka till arenorna.

Tufft för Warberg att organisera

– Vi tappar oerhört mycket på biljetter och kioskförsäljning. Men för vår del har vi inte haft någon diskussion hur vi ska göra om det går att släppa in publik. Man måste se på hallen och räkna på det. Men med kanske varannan rad och var tredje stol blir det inte många. Då får vi istället mycket jobb att organisera. Och sedan nästa steg organisationsmässigt, vilka ska få komma in...

Frågor kretsar kring inrikes minister Mikael Dambergs uttalande om att Folkhälsomyndigheten (FHM) ska återkomma med ett tak, ett maximalt antal tillåten publik, för evenemang.

– En av grejerna som vi tycker är viktiga är att man gör lösningar som inte baseras på absoluta tal. För det är nog det minst begåvade man kan göra i det här läget, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll till TT.

Han utvecklar:

– Damberg nämnde det vid ett tillfälle, att Folkhälsomyndigheten ska sätta någon takgräns på hur stora sammankomsterna kan vara. Det tror vi är olyckligt därför att om man sätter en gräns för lilla Idrottsvallen i Bälinge så skulle de ha oerhört svårt att hantera 1 000 personer. Det skulle bli kaos. Men skickar du in 1 000 personer på Friends arena kan vi göra så att de knappt kan ropa till varandra.

ANNONS

Enquist hoppas därför att SEF blir delaktiga i dialogen som han anser kommer att krävas får att få fram ett passande regelverk kring publikfrågan.

ANNONS