FFF förlorar 15 miljoner kronor på att åka ur Allsvenskan

För andra gången i klubbens historia har Falkenbergs FF åkt ur Allsvenskan. Och den ekonomiska påverkan är stor.
– Skillnaden mellan att spela i Allsvenskan och Superettan ligger runt 13-15 miljoner kronor, säger sportchef Håkan Nilsson.

ANNONS
|

Det gick inte vägen den här gången. Falkenbergs FF:s poängsaldo hade räckt till nytt kontrakt 2019, men den här säsongen räckte det inte ens till kval.

Nu får klubben börja om i Superettan, vilket alltså ger ett intäktstapp på runt 15 miljoner kronor jämfört med Allsvenskan.

– Vi kommer ha en omsättning i år på knappt 40 miljoner, så det handlar om 35-40 procent av vår omsättning.

Ekonomiskt kommer dock år 2020 att vara ett bra år för Falkenbergs FF i förhållande till övriga allsvenska lag rent generellt.

– Vi kommer gå relativt bra ut ur 2020, så jag lär väl få en del kommentarer om varför vi inte köpte fler spelare för att hålla oss kvar. Men en stor del av intäkterna var inte budgeterade och kom efter att övergångsfönstret stängt. Då tänker jag på försäljningen av John (Björkengren) och vidareförsäljningen för Jesper (Karlsson), därför hade vi ingen möjlighet att utnyttja de pengarna.

ANNONS

Lönerna sänks automatiskt

Som vanligt sker det också en automatisk löneförändring för spelarna i Falkenbergs FF när det blir byte av serie.

– Kontrakten är skrivna som så att det finns en allsvensk peng och en peng som gäller i Superettan. Det har varit naturligt för oss att arbeta på det sättet, säger Håkan Nilsson och fortsätter:

– Vi har inte den ekonomin som många andra. 2019 var vi tvärsist när det gäller omsättning, vi hade 33 miljoner kronor och sen var nästa lag i sammanställningen låg på 50 miljoner kronor.

Som vanligt är det många spelare som har utgående kontrakt och nu börjar ett digert arbete för Håkan Nilsson med att bygga truppen i Superettan.

Hur mycket påverkas truppbygget av degraderingen?

– Det påverkar definitivt, men kanske inte för alla spelare. Hade vi varit kvar i Allsvenskan hade vi gjort allt i vår makt för att behålla Calle Johansson, nu går inte det. Sen finns det kanske någon spelare till som vi hade gett ett förslag till i Allsvenskan men inte nu, säger Nilsson.

Hur långt gånget är arbetet?

– Det är ingen som har fått ett förslag på papper. Vi har pratat med vissa spelare som vi gärna vill behålla, men kanske inte med alla.

ANNONS

”Ett riktigt skitår”

För Falkenbergs FF:s unga spelare beskriver Håkan Nilsson 2020 som ”ett riktigt skitår”. U21-serien ställdes in och för många har det knappt blivit någon speltid i tävlingssammanhang alls.

– Nu är det sagt att det ska vara en U21-serie nästa år. För mig är det viktigt att killarna spelar matcher, men jag anser inte heller att det räcker med att spela U21-matcher. Vi kommer fortsätta försöka få till samarbetsavtal med klubbar runt om och jag kommer alltid anse att spel i division två är minst lika bra som i U21-serien, avslutar Håkan Nilsson.

Läs mer: Englund i tårar efter uttåget

Läs mer: Hasse Eklund fortsätter som tränare

Läs mer: Så var FFF:s säsong - från början till slut

ANNONS