Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

FFF-backen från lilla samhället – som fostrat tre elitspelare

Västra Ingelstad har drygt 1 000 invånare.
Och tre spelare i Superettan från samma kull, födda 2001.
– Jag tror vi sporrat varandra att ta oss så här långt, säger FFF-backen Linus Borgström.

Inför säsongen anslöt Linus Borgström till Falkenbergs FF på lån från Malmö FF. Försvararen har tagit en startplats och ser till helgen ut att göra sin tredje raka start på högerbacken.

– Jag kom hit för att spela. Men det är alltid konkurrens här och det gäller att gilla den och triggas av den, för att bli bättre själv och ligga i varje träning, säger 20-åringen.

Hur tycker du att du har kommit in i laget och stan?

– Det har gått bra och snabbt, det är schyssta killar. Jag känner Melker (Nilsson) och Samuel (Adrian) sedan innan, så det har gått rätt snabbt. De andra har tagit hand om mig på ett bra sätt, så det har inte varit några problem alls.

– Jag gillar att fika och äta mat i stan, även om det inte är en så stor stad så har jag hittat mina ställen. Jag trivs bra, särskilt nu när det har blivit bättre väder så kan man gå ner på stranden och folket börjar komma ut ur solen och ut i solen, säger Linus som även fått med sig flickvännen till Falkenberg.

Tre spelare i samma ålder blev elitspelare

Att Borgström blivit elitspelare i fotboll är inget han är ensam om i hemtrakterna. Han, Landskronas Johan Rapp och Albin Sundgren i IFK Värnamo är alla tre födda 2001 och från det lilla samhället Västra Ingelstad i Vellinge kommun.

– Vi har varit med varandra sedan start och spelat med varandra på dagis och skolan och efter skolan, hela tiden. Sedan tror jag att vi har sporrat varandra att komma så här långt, säger Linus.

Alla tre tog steget till Malmö FF och under det senaste året har de alla hamnat i klubbar i Superettan, även om Borgström fortsatt tillhör MFF under utlåningen till FFF.

– Det var fler som var bra från det laget. Egentligen tror jag att vi hade mest kul och alla tre hade vinnarskallar som fan. Så man accepterade inte att förlora för då fick man höra det sen. Så man krigade så mycket som möjligt och försökte vinna varje dag.

Hur kommer det sig att ni alla lyckades ta er så här långt?

– Jag tror från början att vi hade talang alla tre. Min farsa var tränare och Anders Lundell, som också var tränare, lät oss utvecklas på saker och lät oss främst ha kul. Sen, likadant som vi, gillade de inte att förlora och det gav oss lite extra motivation att fortsätta och det ger fortfarande något i dag.

Eklund tillbaka mot Öster

Tränare Hasse Eklund har missat veckans träningar efter sitt positiva coronatest, men huvudtränaren är tillbaka på bänken mot Östers IF.

– Hasse är med i Växjö. Han har haft sina dagar i karantän och två symptomfria dagar så nu är han med igen, säger assisterande tränare Tobias Tuvesson som ledde fredagens träning tillsammans med Jonas Axeldal.

Tränarstaben hade under fredagen en stor trupp att tillgå, då samtliga spelare är i, eller nära, full träning. Dessutom har nyförvärvet Umar Bala Muhammed gjort två träningar och åker med matchtruppen till Växjö.

– Det är mycket nytt för honom, vi har inte hunnit titta så mycket teoretiskt med honom om våra principer där men han kommer hit i bra fysisk form av det jag har sett av de här två passen, säger Tuvesson.

Duellspelet viktigt mot Öster

Tuvesson tror att en match med mycket kampmoment väntar mot ett erfaret och samspelt Öster.

– Det kommer bli en del kamp, en hel del andrabollspel tror jag att det kan bli för oss både offensivt och defensivt. De sätter en rätt hög press och då kommer vi behöva spela längre emellanåt och där kommer det bli en del andrabollspel så det tror jag kommer att bli en ganska stor nyckel.

– Nycklarna är att följa vår matchplan och att vinna duellspelet, både första och andraboll. Att sätta en stämpel direkt där vilket lag som är fysiskt och sedan göra mål och hålla tätt bakåt, säger Linus Borgström.

FFF:s startelva på fredagsträningen:

Viktor Noring – Linus Borgström, Kalle Björklund, Tobias Karlsson, Tobias Englund – Christoffer Carlsson, Samuel Adrian, Melker Nilsson – Oliver Hintsa, Adam Bergmark Wiberg, Edi Sylisufaj

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här