Grégoire Amiot anlände till Falkenberg under söndagen och genomförde sin första träning med Falkenbergs FF under måndagen.
Grégoire Amiot anlände till Falkenberg under söndagen och genomförde sin första träning med Falkenbergs FF under måndagen. Bild: Martin Örtegren

Falkenbergs FF:s nyförvärv Grégoire Amiot på plats

Fixa det allsvenska kontraktet. Det står på Grégoire Amiot att göra-lista. Och att utföra stordåd på fotbollsplanen ligger i släkten.

ANNONS
|

Grégoire Amiot anlände till sin nya klubb, Falkenbergs FF i söndags. Under måndagen genomförde han sin första träning med de nya lagkamrater.

– Första kontakten med Falkenberg innan övergången var positiv. Den känslan förstärktes under den första träningen. Jag märkte att spelarna är väldigt dedikerade. Jag fick ett varmt välkomnande, säger Grégoire Amiot.

Flyttade till Falkenbergs FF för att få mer speltid

Flytten till Sverige och Allsvenskan gick väldigt snabbt. Och att byta klubb var en nödvändighet enligt fransmannen.

– Jag pratade med coachen i Fortuna, som sa att han trodde på mig. Men de ville ta in nya spelare på min position och jag upplevde en stor osäkerhet kring speltiden. Jag kände att det var dags att gå vidare i min karriär och att jag behövde lånas ut för att få speltid.

ANNONS

Hur är det att bara packa ihop sitt liv och flytta till ett nytt land?

– Det är svårt. Det är fotboll, men också livet. Man måste fixa allt praktiskt snabbt. Jag har tagit ett beslut som känns bra. Nu handlar det om att leverera på fotbollsplanen.

25-åringen, som växte upp i Les Herbiers, en stad som han ser flera likheter med Falkenberg, har sedan barnsben levt för fotbollen.

– Vi spelade jämnt. I skolan, efter skolan, på kvällarna. Spelade jag inte med mina kompisar gjorde jag det på egen hand.

Spelade i Champions League mot Bayern München

En faktor som spädde på kärleken till sporten var den framgångsrika släktingen, sysslingen Charles Devineau. Han tillhörde FC Nantes, Gregories lag i hjärtat, mellan åren 1998 och 2002.

– Säsongen 2001/02 spelade de Champions League. Han vann även franska cupen. Det var galet. Det är fortfarande galet att han uppnådde något så stort, säger Grégoire.

Gruppen bestod av Bayern München, Manchester United och Boavista. Devineau startade i båda matcherna mot det tyska storlaget och i den ena av fighterna med portugiserna. FC Nantes slutade sist, med två poäng, efter bland annat 1-1 på hemmaplan mot Manchester United.

Som 15-åring flyttade Grégoire till Nantes och blev en del av klubbens ungdomsakademi. Men han var även en stor talang inom en annan sport.

ANNONS

– Jag var en duktig simmare och kunde blivit riktigt bra. Jag blev fransk mästare i fjärilssim som 14-åring. Men när jag flyttade till Nantes var jag tvungen att välja. Dock var det ett enkelt beslut.

Toulouse, Reims, Bourg-en-Bresse och Fortuna Sittard har varit hans klubbadresser innan Falkenbergs FF. Men han var inte ensam om att lämna Fortuna Sittard för Allsvenskan.

– Rasmus Karjalainen är en av mina närmaste vänner i Holland. Han lånades ut till Örebro SK. Vi kommer att spela mot varandra i oktober, det ska bli roligt att möta honom.

Vill kunna hantera det svenska språket

Fransmannen som för ett par veckor sedan tog sin kandidatexamen i sports management, anser att det är av stor vikt att lära sig det språk som talas där man bor. En språk-app och lagkamraterna har redan fått fart på honom.

– Det är viktigt att bli en del av samhället. Att visa att du vill kunna språket är ett tecken på respekt. Jag kommer inte kunna tala flytande svenska på de här tre månaderna, men jag kommer ta svenskalektioner och lägga ner mycket energi på det, säger Grégoire Amiot.

På de två första dagarna har han bland annat lärt sig ”tack”, ”hej, hur mår du? och ”jag kommer från Frankrike”. Han uttrycker också ett intresse för den svenska naturen.

ANNONS

Men det är som sagt, fotbollen och att ordna ett allsvenskt kontrakt som står högst upp på priolistan. Han tror att Falkenbergs FF:s prekära tabelläge kommer att förändras under hösten.

– Vi är inte långt ifrån strecket. Vi spelar de två kommande matcherna på hemmaplan. Det kan gå snabbt.

LÄS MER:Från Ricardo Penella till Kirill Pogrebnyak - här är FFF:s importer på Håkan Nilssons tid

ANNONS