Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenbergs FF gjorde ett rekordstort plusresultat under 2020.  Bild: KRISTER ANDERSSON
Falkenbergs FF gjorde ett rekordstort plusresultat under 2020. Bild: KRISTER ANDERSSON

Falkenbergs FF gjorde ett ekonomiskt rekordår 2020

Nedflyttning från Allsvenskan men klirr i kassakistan, så blev resultatet för Falkenbergs FF. Även om de ansvariga hellre hade sett det motsatta.
– Vi hade hellre gått tre miljoner back och kunnat få in rätt spelare och vara kvar i Allsvenskan, säger ordförande Patrik Hannell.

Precis som för Varbergs Bois stängde böckerna för 2020 med ett plusresultat på 8,4 miljoner kronor för Falkenbergs FF. Pandemin slog inte lika hårt mot de mindre klubbarna som mot de stora drakarna.

– För vår del är ju de centrala intäkterna från SEF större än publikintäkterna, därför blir inte vi lika stora förlorare under pandemin, säger klubbchef Patrik Lundgren.

Men både Lundgren och ordförande Patrik Hannell är överens om att det positiva ekonomiska resultatet hade offrats till förmån för ett nytt kontrakt i Allsvenskan.

– Utifrån försäljningarna av John Björkengren och Jesper Karlsson så blir det ekonomiska resultatet väldigt bra. Sen hade vi hellre önskat att de pengarna hade kunnat satsas under 2020 för att stärka det sportsliga. De pengarna kom ju också ganska sent vilket gjorde det svårt att återinvestera dem i truppen, säger Lundgren.

– Vi ligger långt ner i näringskedjan och det betyder att vi får värva sist i fönstret. När corona kom ville ingen flytta på sig och ingen utifrån kunde komma in i Sverige. Det led vi av. Sen är det svårt att värva under sommaren när man ligger där vi låg i tabellen, säger ordförande Patrik Hannell.

FFF fick in fem miljoner på spelarförsäljningar

Spelarförsäljningar gav klubben nästan fem miljoner kronor under 2020. En stor majoritet av de pengarna kommer från John Björkengrens och Jesper Karlssons flyttar.

– Sen finns där en mindre peng som kommer från att Rami Hajal uppnått ett visst antal matcher i Heerenveen, säger Lundgren.

Däremot finns det ingen solidaritetsersättning för Niclas Eliassons flytt till Nimes med i resultatet.

– Nej, den var inte fastställd. Vi visste inte ens om köpesumman vid årsskiftet, så det kommer ligga på 2021 års resultat, säger Hannell.

Men även om FFF inte lyckades investera pengarna i spelartruppen under 2020 så kommer de väl till användning nu. Budgeten för 2021 är lagd för ett minusresultat på 5,3 miljoner kronor.

– Det är inte så att vi bromsar, man kan inte rulla uppför en backe. Vi ska tillbaka. Vi har två år på oss, sen ska vi vara tillbaka. Precis som vi gjorde efter att vi åkte ur 2016, säger Hannell och fortsätter:

– Vi satsar allra mest på ungdomarna och på akademiverksamheten. En liten klubb som vi lever på att få fram talanger som vi sedan kan skicka vidare till större klubbar.

Egna kapitalet ligger på över nio miljoner

Det egna kapitalet har med årets plusresultat vuxit till 9,2 miljoner kronor och därmed finns utrymme till satsningen att ta klubben tillbaka till svensk fotbolls finrum. Däremot återstår att se om det är med eller utan supportrar på Falcon Alkoholfri Arena

– Den största osäkerheten i budgeten är ju arrangemangsintäkter. Vi budgeterar för 4,4 miljoner kronor och har redan säkrat en del av intäkterna för de som valde att flytta sitt årskort till den här säsongen, säger Lundgren och fortsätter:

– Gör vi ett bra år i Superettan under en normal säsong får vi högre publikintäkter. När vi gick upp 2018 hade vi 5,8 miljoner kronor. Det stora tappet publikt jämfört med Allsvenskan är ju bortasupportrarna.

Dessutom finns så klart en osäkerhet om det blir nytt statligt bidrag vid spel utan publik och hur stort det i så fall blir.

– Är Anders Tegnell elak mot oss får vi ett tapp på tre miljoner. Ersättningen som klubbarna i Superettan fick var ju en spottstyver i jämförelse med vad vi och Varberg fick i Allsvenskan, säger Patrik Hannell.

Några nyckeltal i FFF:s ekonomi

Resultat 2020: 8,4 miljoner

Budgeterat resultat 2021: -5,3 miljoner

Spelarförsäljningar 2020: 4,9 miljoner

Spelarlöner 2020: 8,9 miljoner

Budgeterade spelarlöner 2021: 9,7 miljoner

Läs mer: Hannell var mer negativ under våren

Läs mer: Minus på fyra miljoner kronor under 2019

Läs mer om Falkenbergs FF här

Läs om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här